Відновлення роботи місії МВФ: чи отримає Україна другий транш

Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Місія Міжнародного валютного фонду в Україні може розпочати роботу вже найближчим часом. Це дасть змогу пришвидшити отримання другого траншу МВФ. У коментарі «Слово і діло» економіст Дмитро Яблоновський відзначив, що МВФ має дати оцінку крокам української влади щодо повернення до зобов’язань у рамках відновлення роботи місії.

«Український уряд активізувався і це добре, бо треба фінансувати бюджетні витрати. А для того, щоб їх фінансувати за нинішніх умов, в умовах пандемії, потрібні додаткові кошти, необхідна співпраця з МВФ, а для цього потрібне виконання вимог, які були прописані», ‒ сказав Яблоновський.

Експерт відзначає, що це пов’язано із частковим вирішенням питання про відновлення відповідальності за брехню у деклараціях.

«Якщо будуть окремі вимоги, про це окремо повідомить чи то прем’єр, чи то представники місії. Звісно, відновлення роботи пов’язане із цим (розглядом законопроєкту про відповідальність за неправдиву інформацію у деклараціях – ред.), але щодо цього є різні оцінки через те, що відповідальність не була відновлена повною мірою. З одного боку, це начебто крок до відновлення, а з іншого, встановили набагато нижчу відповідальність, ніж була до того», ‒ вважає експерт.

За його словами, про надання Україні другого траншу позики у рамках програми stand-by більш чітку інформацію має повідомити саме МВФ.

«Я думаю, що певна інформація має бути не лише від прем’єр-міністра, а й від представників місії, чи бачать вони прогрес, тоді можна буде говорити про другий транш», ‒ сказав економіст.

Раніше в Нацбанку пояснили, чому Україна не отримає транш від МВФ до кінця року.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО