Зростання прожиткового мінімуму: експерт пояснив, як це вплине на соціальні виплати

Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

З 1 грудня прожитковий мінімум в Україні зріс на 71 гривню ‒ до 2 189 грн. Востаннє цей показник підвищували 1 липня цього року. У коментарі «Слово і діло» економіст Олексій Дорошенко відзначив, що зміни мінімальні, однак забезпечити більші надбавки зараз неможливо.

«Ми знаємо, що і пенсія зростає, внаслідок цього зростатиме і пенсія за інвалідністю. Тобто фактично все, що прив’язане до виплат держави. Питання в наступному: як завжди одні говоритимуть, що мало, інші – що у держави немає коштів», ‒ сказав Дорошенко.

Експерт відзначив, що зростання невелике, але воно наблизить реальну суму до необхідної.

«Я вважаю, що справді прожитковий мінімум зростає і це підтягує інші виплати. Він і сьогодні нереалістичний, але різниця між тим, що існує, і тим, що треба ‒ скорочується. Але з одного боку, вимога МВФ – це зменшувати соціальні виплати. З іншого – умови, які ми на себе беремо, і не дають можливості заробляти, а це означає, що ми не маємо змоги заробляти й наповнювати бюджет. Тому, звісно, виплачувати більше – неможливо. Ми і не працюємо через карантин, і попит зменшився, і вимоги. Тому, більше на сьогодні – неможливо», ‒ пояснив експерт.

Нагадаємо, уряд схвалив доопрацьований проєкт держбюджету-2021 до другого читання. Для голосування парламент може зібратися на позачергове засідання після 7 грудня.

«Слово і діло» пропонує подивитись, яким чином планується розподілити бюджетні кошти наступного року.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО