ЄС готує санкції проти Росії та Китаю через фейки

Єврокомісія планує запропонувати, аби ЄС вперше запровадив санкції проти Росії та Китаю через поширення фейків.

З початку моніторингу було зафіксовано понад 10 000 фактів прокремлівської дезінформації. Про це пише Радіо Свобода з посиланням на проєкт документу, який є в розпорядженні редакції.

Єврокомісія має намір наступного тижня представити План дій європейської демократії. У ньому йдеться, що Євросоюз має більш системно використовувати весь спектр інструментів у боротьбі з іноземним втручанням.

«Можливі способи реалізації цього варіюються від публічного виявлення часто використовуваних методів (щоб зробити їх непридатними для експлуатації) до накладення санкцій після повторних порушень», - йдеться в документі.

Також в ньому сказано, що дезінформація може стати зброєю, і певні треті країни, зокрема, Росія і Китай, раніше брали участь у поширенні фейків про COVID-19 в Євросоюзі та в усьому світі, щоб «поліпшити свій власний імідж».

У Плані дій також є інформація про те, що оперативна група East StratCom на сьогодні виявила понад 500 прикладів російської дезінформації про COVID-19 в цьому році і понад 10 000 прикладів фейків Кремля з початку моніторингу у 2015 році.

Також пропонується посилити правила ЄС для онлайн-платформ, які можуть використовувати для поширення фейків.

Раніше Європейський парламент прийняв термінову резолюцію щодо ситуації в Білорусі, яка пов'язана з порушенням в країні прав людини і вбивством активіста Романа Бондаренка.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО