Консультація «нормандських» радників: про що можуть домовитися сторони

Олександр Мусієнкополітичний експерт

Основною темою зустрічі радників лідерів «нормандської четвірки», яка відбудеться у форматі відеоконференції 13 листопада, стане пожвавлення роботи Тристоронньої контактної групи. У коментарі «Слово і діло» політолог Олександр Мусієнко пояснив, що в «нормандському форматі» сторони наразі можуть обговорити тільки безпекові та гуманітарні питання, попри тиск Росії перейти до політичної частини врегулювання.

«Передусім, вдасться можливий прогрес щодо безпекових та гуманітарних питань, а саме – це продовження врегулювання питань припинення вогню на Донбасі, щоб цей режим дійсно був. Наступний момент – це, звичайно, розведення. І ще один пункт – це обмін полоненими. Я думаю, що це, в принципі, ті моменти, які є на порядку денному», — сказав Мусієнко.

Мусієнко не виключив, що Росія захоче перейти до політичних питань.

«Росія захоче ставити на порядок денний політичні питання – це те, що стосується законодавства України, але я не думаю, що зараз це буде вирішуватися. До кінця року нас чекає, фактично, питання продовження або не продовження закону про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО», — додав експерт.

Він наголосив, що найголовнішим питанням перемовин натепер залишається продовження розведення точок на лінії зіткнення.

«Поки що тільки припинення вогню, тільки розведення, і тільки обмін полоненими. Поки що погоджені 3-4 точки розведення, вже інші точки, можливо, будуть обговорюватися з наступного року», — пояснив експерт.

Нагадаємо, відеоконференція радників «нормандської четвірки» була анонсована президентом України Володимиром Зеленським. Глава держави відзначав, що радники обговорять «всі кроки на майбутнє».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО