Справа українського нацгвардійця Марківа: яка роль російської пропаганди

Віталій Куликполітичний експерт

У п'ятницю в італійському апеляційному суді відбувається засідання у справі гвардійця Віталія Марківа. У коментарі «Слово і діло» політолог Віталій Кулик відзначив, що ця справа принципова для України тому, що є результатом російської пропаганди в ЄС й Україна повинна докладати зусиль щодо розповсюдження інформації на міжнародному рівні.

«Я вважаю, що всі підстави скасувати вирок попередньої інстанції в апеляції є. Сподіваюсь, що все ж таки вдасться через тиск, через донесення української позиції переконати суд і громадську думку. Оскільки суд в Італії напряму від неї залежить. Тим паче, це питання справді політичне і перебуває у фокусі російської пропаганди», — сказав Кулик.

Політолог відзначив, що справа Віталія Марківа принципова для України через те, що український військовослужбовець опинився за ґратами через розповсюдження російської пропаганди, яка мала вплив на італійську громадську думку.

«Саме російські засоби масової інформації сформували уявлення про те, що відбувається на Донбасі, тому проросійські настрої в італійському суспільстві присутні й вони підігріваються популістськими політичними силами, які перебувають зараз в Італії при владі. Тому, очевидно, що це серйозний «бій» й багато що залежить від нашого посольства, дипломатичного корпусу, а також від донесення української позиції у європейських медіа. Хотів би відзначити, що наше посольство в Італії дійсно здійснює титанічну роботу із просування позицій щодо справи Марківа. Не варто забувати, що українець потрапив за ґрати саме через поширення російських пропагандистських наративів. Це – реальний сценарій РФ зусиллями російських медіа. Зараз ця хвиля спала, за цим треба стежити і використовувати», — сказав він.

За словами Кулика, справа Марківа була цілком зрежисована й ця ситуація стала можливою і за рахунок відсутності достатньої кількості інформації на європейському рівні з боку України.

«Фактично, це було зрежисовано російською пропагандою та винесено на європейський рівень через медіа. Начебто це були розстріли цивільних й стріляли цілеспрямовано по цивільних. Це вплинуло на сприйняття суддями справи. Питання на контролі міністра закордонних справ. На порятунок Марківа направлений юридичний блок МЗС. МВС також докладає зусилля», — наголосив експерт.

Нагадаємо, український військовий Віталій Марків понад три роки перебуває в італійській в’язниці за обвинуваченнями в співучасті убивства італійського фоторепортера та його російського перекладача біля окупованого Слов'янська у травні 2014 року.

Торік суд першої інстанції міста Павії виніс обвинувальний вирок з терміном у 24 роки ув’язнення.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО