Справа МН17: як вплине на розслідування відмова Кремля співпрацювати

Сергій Грабськийвійськовий експерт

Росія вийшла з консультаційної групи з розслідування катастрофи малайзійського Boeing MH17 на Донбасі в липні 2014 року, до якої входять Нідерланди і Малайзія. У коментарі «Слово і діло» політолог Сергій Грабський пояснив що відмова російського МЗС співпрацювати у справі направлена на внутрішнього виборця та не зашкодить слідству.

«Це не вплине на перебіг слідства. Росія пішла на такі кроки, бо реально є вірогідність, що її звинуватять у військових злочинах, і намагається впливати на хід розслідування у будь-який спосіб і, скажемо так, невдало. Але цей крок направлений на внутрішню публіку й він не вплине на розгляд справи», - сказав Грабський.

Експерт додав, що рішення Кремля було прийняте для того, щоб применшити авторитет міжнародного розслідування для внутрішнього споживача інформації.

«Вони розраховують на одне: що, якщо вони вийшли із формату, то начебто будь-яке рішення, яке буде прийнято міжнародними структурами не буде, з точки зору Росії вважатися легітимним, адже буде прийматися без участі РФ. Тому вони й пішли на цей крок, щоб потім звинуватити міжнародну спільноту в тому, що рішення було незаконним. Вони самі себе намагаються прикрити від наслідків завчасно», - додав він.

Грабський зауважив, що РФ продовжуватиме поширювати пропаганду щодо цього і на міжнародному рівні.

«Кремль, безперечно, буде створювати навколо цього шумову завісу із пропаганди, щоб відволікти увагу та применшити значення рішення, яке буде прийняте», - пояснив він.

Нагадаємо, в Нідерландах почався третій етап судових слухань у справі про катастрофу рейсу MH17 на Донбасі в липні 2014 року. Він триватиме до 13 листопада.

У липні цього року Європейський суд зареєстрував позов Нідерландів проти Росії.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО