Друга хвиля коронавірусу: чи можливі протести через посилення карантину

Дмитро Купираполітолог

У п'яти регіонах України зараз спостерігається напружена ситуація із заповненістю лікарень пацієнтами з коронавірусом, а загальна кількість інфікованих постійно зростає. Влада розглядає можливість запровадити карантин вихідного дня. Разом з тим, обмеження, пов’язані із першою хвилею COVID-19, спричинили тяжкі насідки, як для підприємців, так і для цілих галузей економіки. У коментарі «Слово і діло» політолог Дмитро Купира зазначив, що незважаючи на антирекорди захворюваності, населення не сприймає серйозно епідеміологічні загрози, але й посилення обмежувальних заходів не викличе хвилі невдоволення.

«На мою думку, посилення карантину чи карантин вихідного дня не стане підставою, щоб люди організувалися у якийсь протест. Звичайно, в нас молоде суспільство, яке формується. Можна сказати – легке на підйом, тому і невдоволення є, але наразі навряд чи це викличе протести. Особливо після того, як ми пережили у березні повний локдаун й на рішення уряду не було подібних реакцій», - сказав Купира.

Експерт додав, що ідея із запровадженням карантину вихідного дня також не викличе обурення поміж громадян.

«Пропозиція запровадити карантин вихідного дня не викличе обурення, яке могло б спровокувати протести», - додав він.

На думку політолога, сприйняття людьми ризиків, спричинених епідемією – несерйозне, і люди не дотримуються у достатній мірі санітарних правил.

«На сьогодні сприйняття ризиків у суспільстві – несерйозне. Звісно, воно відрізняється від регіону до регіону, від громади до громади, що ми бачимо по кількості випадків. Але в цілому люди несерйозно ставляться до епідеміологічної ситуації. Якщо навіть говорити про Київ, то, на жаль, люди часто легковажать й не дотримуються санітарних правил», - сказав він.

Нагадаємо, МОЗ хоче наростити число тестувань за допомогою приватних лабораторій.

Також 9 жовтня стало відомо, що українці зможуть безкоштовно здавати ПЛР тести на COVID-19 в приватній лабораторії.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО