Карантин вихідного дня: як впоратися з другою хвилею COVID-19

Дмитро Шерембейголова правління БФ "Пацієнти України"

В Україні розглядають можливість ввести в дію модель карантину вихідного дня для стримування поширення вірусу. У коментарі «Слово і діло» глава БФ «100% життя» Дмитро Шерембей наголосив, що карантин є найбільш ефективним заходом стримування епідемії, однак при працюючих в звичному режимі навчальних закладах, вводити обмеження на період вихідних днів не має сенсу.

«Якщо держава пішла на те, що навчання проходить не онлайн і випустило мільйон дітей в школи і дитячі сади, то немає сенсу говорити про карантин вихідного дня. В одній школі - тисячі дітей, які між собою спілкуються, і ймовірність того, що може бути 1-2 дитини з коронавірусом - висока. Всі ці діти, в кінці-кінців, підуть додому. Вони ж не на вулиці живуть і не в школі. Так ось я думаю, що це було стратегічною помилкою і ніякий карантин вихідного дня не буде ефективним», - сказав Шерембей.

Він додав, що єдиною надією залишається вакцина.

«Держава повинна докласти максимум зусиль, щоб вакцина для України стала доступною в першій хвилі. Тестування потрібно лібералізувати і зробити більш доступним для людей. Навіть, якщо люди роблять тестування самостійно - це повинно бути максимально просто», - сказав він.

При цьому, на думку Шерембея, карантин може стримувати поширення захворювання, однак при працюючих навчальних закладах це стає неефективним.

«Єдина технологія, яка сьогодні є дієвою - це карантин. Чим менше у людей контактів з людьми, - математично можна розрахувати поширення. У будь-якому випадку, сам карантин не є якимось універсальним вирішенням цієї проблеми. Неготовність системи приймати і супроводжувати хворих людей - плачевна. Тому, що страждають і гинуть люди від захворювання, а людей інфікованих дуже багато», - додав він.

Нагадаємо, раніше глава МОЗ Максим Степанов повідомив, що в Україні готують тимчасові госпіталі для хворих COVID-19.

При цьому Степанов також заявляв, що Україна зараз не може ввести повний локдаун.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО