В'їзд іноземців: як скасування обмежень позначиться на карантині

Петро Охотінполіттехнолог

Постанова Кабміну про заборону в'їзду іноземців до України припинила свою дію сьогодні після півночі. Заборона тривала близько місяця та була запроваджена з метою зменшення кількості інфікованих коронавірусом. Водночас політолог Петро Охотін у коментарі «Слово і діло» зазначив, що обмеження пересування не вирішить повною мірою зростання випадків, тому що від цього будуть економічні наслідки, натомість необхідно забезпечити захист для громадян за нинішніх обставин.

«Основна завдання українського уряду – не забороняти й дозволяти в’їзд іноземцям на територію України, а забезпечити, що всередині країни громадяни не мали негативних наслідків від контактів з іноземцями. Тобто проблема вирішується іншим чином. Крім того, необхідно, щоб люди турбувалися про свою індивідуальну безпеку й захищали себе самі», – сказав Охотін.

Водночас політолог зауважив, що повне закриття кордонів неможливе, оскільки це матиме незворотні економічні наслідки.

Охотін уточнив, що за рахунок обмеження пересування неможливо стримати епідемію й заходи повинні бути спрямовані передусім на захист.

«Закрити повністю країну – це економічно не вигідно, тому що це не вихід й треба було знімати це обмеження», – зауважив експерт.

На його думку, період невизначеності триватиме роками, тому треба бути готовими до повторення таких заходів. До того ж додаткову напругу до пандемію створює й нагнітання ситуації довкола конфліктів.

«Період невизначеності триватиме дуже довго й до цього додаються напруги, які виникають навколо конфліктів», – підсумував Петро Охотін.

Нагадаємо, уряд України з 28 серпня до 28 вересня закрив кордон для в'їзду іноземців. Заходи були запроваджені через ситуацію з коронавірусом.

Пізніше Каюмін також заборонив іноземцям транзитний проїзд.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО