Вакцина проти коронавірусу: як скоро Україна зможе закуповувати препарат

Дмитро Шерембейголова правління БФ "Пацієнти України"

Казахстанську вакцину проти коронавірусу допустили до клінічних випробувань. Так, Всесвітня організація охорони здоров’я включила її до відповідного списку. У коментарі «Слово і діло» голова БО «100% життя» Дмитро Шерембей зазначив, що Україна повинна продовжувати вести переговри щодо постачання вакцини, але на пріоритетну чергу сподіватися не варто.

«Якщо навіть існує вакцина в Казахстані, але всі ті вакцини щодо яких уже йдуть клінічні дослідження на останніх стадіях, - в будь-якому випадку ми знаходимося не в пріоритеті. Перші країни, які отримають вакцину, - це ті країни, які інвестували свої ресурси у дослідження вакцини. Вони звісно в топі. Це країни ЄС, США», - сказав Шерембей.

Він додав, що при цьому неймовірний попит на вакцину буде у всьому світі, тому виробництво має бути зосереджене у країні, де існують відповідні потужності.

«Я думаю, що швидкий спосіб отримати вакцину для всіх країн взагалі – це організувати масове виробництво в Індії. Тоді доступ отримають у всьому світі скоріше. Це через те, що в них розвинута система виробництва медикаментів і це дасть можливість задовольнити попит у всьому світі», - додав він.

При цьому, Шерембей вважає, що Україна не зможе задовольнити такий попит через те, що не вирішені інші проблеми. Однак, необхідно продовжувати переговори щодо постачання вакцини в майбутньому.

«Я думаю, що в України задача не виробляти вакцину, а захистити людей і концентруватися потрібно на цьому», - сказав Шерембей.

Вказано, що у даний список входить 33 вакцини з 19 країн світу. Ці вакцини розробляються компаніями або дослідницькими інститутами з таких країн як Великобританія, Китай, Росія, США, Німеччина, Японія, Індія, Південна Корея, Бельгія, Швеція, Сінгапур, Італія, Австралія, Тайвань, Куба, Франція, Австрія, і Канада.

За даними ВООЗ, казахстанська вакцина з деактивованим вірусом знаходиться у фазі 1/2 клінічного випробування.

Нагадаємо, Індонезія почне вакцинацію від коронавірусу цьогоріч.

Раніше в Китаї зареєстрували першу вакцину від коронавірусу.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО