Будівництво аеропорту в Мукачеві: хто заплатить за проєкт

Богдан Долінцеексперт авіаційної галузі

Уряд схвалив постанову, якою передбачається включити до Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2023 року проєкт будівництва аеропорту в Мукачеві, повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій. Експерт у сфері авіації Богдан Долінце в коментарі «Слово і діло» зазначив, що реалізувати такий проєкт можливо із залученням постійних інвестицій.

«Якщо ми говоримо про будівництво злітної смуги, яка здатна приймати літаки тих класів, які літають до України та в регіоні, то це близько 50-60 мільйонів доларів на будівництво тільки самої смуги. Якщо ми говоримо про створення якогось хоча б мінімального термінального комплексу, тому що військовий аеродром, який там є, не має необхідного комплексу будівель, то це буде ще дорожче. Тому це плюс ще 10-15 мільйонів доларів. Якщо ми говоримо про будівництво за гроші державного бюджету, то зараз завершується будівництво злітної смуги в аеропорту «Одеса», а термінал – за кошти інвесторів. Тому варіант змішаного фінансування теж можливий», – пояснив Долінце.

Експерт додав, що в регіоні вже створена авіаінфраструктура, але вона не забезпечує стабільну роботу.

«Там історично є проблема із аеропортом «Ужгород», яка то вирішується, то виникає. Відповідно, ми бачимо, що існування аеропорту, який є там, на кордоні, насправді нестабільний і не завжди може забезпечувати стабільну роботу як пасажирських перевезень, так і перельоту українських військових», – сказав Богдан Долінце.

Нагадаємо, в Україні почали стягувати збір за виліт пасажирів. Відповідний закон набув чинності 7 серпня.

Також у аеропорту «Київ» з'явився пункт тестування на коронавірус.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО