Нове керівництво НБУ: як зміниться ситуація на валютному ринку

Василь Юрчишин

Новопризначений голова НБУ Кирило Шевченко планує розширити взаємодію з президентом Володимиром Зеленським, Верховною радою та урядом. Також плануються заходи для стимулювання економіки. Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин в коментарі «Слово і діло» відзначив, що критичних коливань на валютному ринку очікувати не варто, але Нацбанк повинен в подальшому проводити більш відкриту політику.

«Я думаю, що короткострокові, короткочасні зміни – неминучі. Це пов’язано і з багатьма чинниками, зокрема, і з нестійкою економічною ситуацією. По-перше, шокових ситуацій, як не було, так і не буде. По-друге, якщо монетарна політика буде зважена та неполітизована, то ті дисбаланси, які виникають в економіці, вони також будуть впливати на валютний курс. Але вони не будуть мати шоковий характер, тому я думаю, що політика слабкої девальвації до кінця року буде мати місце. Тут немає нічого поганого, це допоможе, певним чином, підтримати купівельну спроможність гривні чи конкурентоспроможність українських товарів», - сказав Юрчишин.

На думку експерта, критичних коливань на ввалютному ринку очікувати не варто.

«Дуже важливо, щоб центральний банк зберіг незалежність, як цього вимагають міжнародні інститути, та проводив зважену політику. Якщо говорити про зміни, то є сподівання, що політика буде більш публічна й Центральний банк буде більш послідовно розповідати про напрямки, дії та конкретні результати своєї діяльності», - додав Юрчишин.

На думку економіста, НБУ необхідно продемонструвати міжнародним економічним агентам необхідно раціональну і відкриту політику.

«Наступний момент дуже важливий – це те, щоб монетарна політика була спрямована на зростання, тому що останні роки монетарна політика мала обмежувальний характер й високі процентні ставки, низькі кредитні можливості негативно впливали на реальний сектор», - пояснив експерт.

Нагадаємо, Верховна рада 16 липня призначила главою НБУ Кирила Шевченка.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО