Кількість військової техніки біля лінії зіткнення збільшилася в 5 разів – ОБСЄ

Глава Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік заявив, що сторонам пора прийняти заходи, щоб реалізувати свої політичні зобов'язання на практиці.

«Місія констатувала п'ятикратне збільшення кількості військової техніки, розміщеної поблизу лінії зіткнення, включаючи в житлових районах і біля них. Періоди підвищеної напруженості супроводжувалися спалахами насильства, що призводило до зростання кількості жертв серед цивільного населення. Протягом звітного періоду СММ підтвердила інформацію про 26 жертв серед цивільного населення, з яких 21 - в результаті обстрілів», - заявив Чевік пише пресслужба ОБСЄ.

Очільник місії сказав, що за той же період також підтверджені пошкодження внаслідок бойових дій 40 громадських і приватних об'єктів, зокрема життєво важливих об'єктів цивільної інфраструктури, шкіл, церков, будинків. Він закликав сторони відвести озброєння і ліквідувати позиції, розміщені в житлових районах і поблизу них по обидва боки від лінії зіткнення.

«Положення цивільного населення додатково ускладнюється тим, що контрольні пункти в'їзду-виїзду закриті зважаючи на заходи, що вживаються у зв'язку з пандемією COVID-19. Внаслідок цього, люди не мають можливості забрати власні пенсії або позбавлені медичного лікування», - заявив Чевік.

Він також зазначив, що свободу пересування СММ в непідконтрольних уряду районах в останні місяці обмежували ще більше, в результаті чого спостерігачі не мали можливості потрапити в ці райони.

Нагадаємо, Україна вивчає питання введення миротворців ОБСЄ на Донбас.

Також безпілотник ОБСЄ обстріляли біля ділянки розведення в районі Петровського.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО