Дефіцит ПФУ: скільки ще протягне чинна пенсійна система

Микола Спірідоновполітолог

Уряд додатково виділив з держбюджету 29,7 млрд гривень на покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду України. Відповідну постанову було ухвалено на засіданні уряду 8 липня. Політолог Микола Спірідонов у коментарі «Слово і діло» зазначив, що система пенсійних виплат, яка існує в Україні, не протягне довго, бо виплати не відповідають реальним умовам.

«З Пенсійним фондом існують досить великі проблеми, тому що людей похилого віку в Україні більше, ніж молоді, а молодь з України виїжджає. Відповідно, немає підстав сподіватися на пенсії. Ця система буде зруйнована, але нічого толкового наразі і не пропонується взамін. Ми вже пам’ятаємо, що було, коли зруйнувався радянський банк. Люди зараз повинні по-іншому думати, як організувати собі пасивний дохід. Сама пенсійна система якось тримається, але пенсійні виплати відірвані від реального життя», – сказав Спірідонов.

Він припустив, що ситуація буде погіршуватися через соціальний дисбаланс та проблеми в самій пенсійній системі.

«Народжуваність зменшується, молодь виїжджає. Тобто банально немає кому платити. Система буде погіршуватися так чи інакше. У людей віком 20-30 років вже не варто вимагати виплат, бо, зрозуміло, що пенсій вони нормально не отримають. І гроші йдуть в нікуди, і кожна людина має зараз подумати над тим, як забезпечити свою старість», – зауважив політолог.

Він додав, що накопичувальна пенсійна модель у суспільстві не буде популярною тому, що для цього необхідно буде запровадити черговий податок поряд із виплатами до Пенсійного фонду за солідарною системою, що нині діє в країні.

«Я, як і більшість громадян, не вірю, що це спрацює, що накопичувальні фонди не постраждають від інфляції або вони не луснуть», – резюмував Микола Спірідонов.

Зазначимо, у бюджеті ПФУ враховані 10 млрд гривень видатків на виплату пенсіонерам у квітні по 1 тисячі гривень.

Також Кабмін вирішив скоротити чисельність працівників Пенсійного фонду України на 5% – із 47 тис. 585 до 45 тис. 231 працівника. Це дозволить заощадити близько 60 млн грн, порахували в уряді.

Нагадаємо, минулого тижня в Україні запровадили автоматичне призначення пенсії.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО