У Раді розповіли про першу справу проти нардепа-кнопкодава

Перша справа проти народного депутата за неособисте голосування вже розглядається в суді. Остаточного вироку поки ще немає.

Про це заявив віцеспікер Верховної ради Руслан Стефанчук в інтерв'ю Радіо Свобода.

За його словами поки відомо тільки про один випадок «кнопкодавства» після того, як Верховна рада в січні ввела кримінальну відповідальність за неособисті голосування.

«Я знаю, що один (випадок неособистого голосування, - ред.). Я знаю, що справа по цьому слухається. Остаточного вироку немає ще суду», - сказав Стефанчук.

За його словами, саме загроза кримінальної відповідальності утримує нардепів від «кнопкодавство».

«Нам не важливо, яким буде розмір кримінальної відповідальності, факт кримінальної відповідальності є підставою для позбавлення особи статусу народного депутата. Тому що, щоб інше зробити, нам потрібно вносити зміни до Конституції. А це, ви розумієте, дві сесії поспіль, тому що ми повинні пройти висновок КСУ. Тому ми пішли іншою формулою - наявність кримінальної справи, вирок суду є підставою для позбавлення народного депутата його мандата», - зазначив віцеспікер.

Нагадаємо, Рада ввела кримінальну відповідальність за «кнопкодавство» прийнявши законопроект №2148 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України».

Зокрема, документом встановлюється кримінальна відповідальність за вчинення народним депутатом будь-яким способом голосування на засіданні Ради замість іншого депутата ВР (неособисте голосування).

Відзначимо, генпрокурор вперше відкрив справу за кнопкодавство.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО