Рада ухвалила за основу законопроект про захист прав заробітчан

Парламент 16 червня ухвалив у першому читанні законопроект №2365 «Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством в працевлаштуванні за кордон».

Документ підтримали 248 народних депутатів.

Цей закон пропонує:

  • заборонити компаніям, що працюють вусфері міжнародного працевлаштування, отримувати кошти від потенційного працівника за працевлаштування за кордон;
  • запровадити адміністративну відповідальність за порушення такими компаніями заборони на стягнення з громадян будь-яких гонорарів, комісійних та інших винагород за посередництво у працевлаштуванні в Україні або за кордоном.

Коли закон ухвалять у другому читанні, український трудовий мігрант більше не буде платити гроші компанії-посереднику за вакансію. А на порушників накладатимуть штраф (2-5 тисяч неоподатковуваних мінімумів).

«Шахрайство істотно зменшиться, адже більшість нечесних бізнесменів заробляють на тому, що беруть наперед гроші за вакансію з претендентів, а потім або просто зникають із грошима або відряджають людей незрозуміло куди», – сказано в пояснювальній записці.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що через перевірки законності в'їзду до Польщі українських заробітчан на кордоні утворилися величезні черги.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО