Наслідки карантину: як зміняться споживчі звички українців

Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Споживчі звички українців після карантину зміняться. Багато хто буде економити і відкладе дорогу купівлю на певний час. Таке припущення в коментарі «Слово і діло» зробив заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський.

Експерт підкреслив, що багато хто не мав можливості працювати під час карантину. Споживчі настрої вже падають, а в подальшому, ймовірно, ми зіткнемося з двома тенденціями.

«Доходи громадян упали, а заощадження витрачені. Отже, після зняття карантину ця тенденція буде обмежувати попит, люди не будуть витрачати стільки коштів, як раніше. Час економії триватиме доти, доки кожен не знайде для себе подушку безпеки умовно», – пояснив економіст.

Співрозмовник при цьому підкреслив, що неминуча й друга тенденція, яка абсолютно протилежна. Зокрема, спостерігається відкладений попит.

«Магазини були закриті, онлайн не все зручно купувати. Ба більше, є категорія, яка не купує онлайн, тому після карантину відбуватимуться ті закупівлі, які планувалися раніше, ще до карантину», – констатував Яблоноскій.

Він припустив, що після скасування карантину й відкриття магазинів буде певний сплеск через відкладений попит. Однак у подальшому рівень споживання українців все одно буде ще тривалий час на більш низькому рівні, ніж до карантину.

На його думку, все залежатиме від того, як швидко відновляться економіка та бізнес.

Дмитро Яблоновський також не виключив, що українці будуть менше купувати великі та дорогі товари. Крім того, багато переорієнтуються на онлайн-купівлю.

«Якщо раніше в основному побутову техніку замовляли через інтернет, то, можливо, після карантину й продовольчі товари стануть частіше купувати онлайн. Ця звичка вже виробилася і може залишитися. Онлайн-торгівля вийде на більш високу частку навіть після відкриття магазинів», - прокоментував заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський.

«Слово і діло» розбиралося, для кого та які передбачені виплати, як подавати документи і що таке допомога з часткового безробіття роботодавцям.

«Слово і діло» також пропонує подивитися, як змінилися витрати державного бюджету-2020 на частині виплат пенсіонерам.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО