Протести через карантин: у чому найбільша небезпека

Андрій Горбенкополітолог

Днями підприємці Києва вийшли на акцію протесту з вимогою дозволити роботу під час карантину. На машинах активістів були наклеєні банери: «Ні знищенню малого бізнесу», «Справедливість для всіх», «Досить ухвалювати бездумні рішення», «Сиди вдома сам», «Епіцентр над законом?» та інші. У коментарі «Слово і діло» політолог Андрій Горбенко пояснив, що в Україні є ризик виникнення ірраціональних протестів, придушити які практично неможливо. Режим карантину з його забороною на проведення протестів теж не стане таким інструментом впливу.

За словами політолога, в Україні, як правило, були раціональні протести: хтось незадоволений зарплатами, корупцією, хтось – зміною владою і Зеленським тощо. Зазвичай ситуація виражалася в якихось окремих зборах людей, проходив нормальний демократичний процес без реальних ризиків для країни.

Співрозмовник зауважив, що ситуація, яка складається на тлі карантину, набагато серйозніша, оскільки уряд обрав шлях подвійних стандартів. Наприклад, карантин продовжується і тут же пом'якшується, одним магазинам працювати можна, а роботу інших згортають.

«Такою поведінкою влада створює набагато серйознішу підставу для реальних протестів, тому що в основі соціальна несправедливість, люди це відчувають. Найчастіше це закінчується ірраціональними протестами. Не можна одним бізнесменам забороняти працювати, а іншим – ставити умови й дозволяти вести діяльність. Ірраціональні протести – найбільша небезпека, доводів натовп не почує», – пояснив політолог.

На його думку, системно така непрофесійна поведінка влади призводить до дуже великих ризиків виникнення ірраціональних протестів в Україні, навіть незважаючи на те, що карантин пом'якшують.

Горбенко звернув увагу, що навіть в умовах карантину громадяни не завжди дотримуються маскового режиму й правил безпеки. Причина цього не в безпечності, а переважно тому, що сталася делигітимація влади – суспільство не довіряє статистиці, заявам влади.

«Люди роблять так, як вважають за потрібне, деякі – щоб вижити, бо для багатьох незрозуміло, що насправді відбувається в країні. Чому одні працюють, інші – ні? Справа не в тому, що влада погана або її потрібно зміщувати, а в тому, що влада втратила головне – легітимність», – прокоментував Андрій Горбенко.

Експерт упевнений, що навіть за допомогою продовження карантину, який передбачає заборону на проведення акцій, не допоможе придушити ірраціональні протести, якщо люди захочуть вийти на вулицю.

«Який сенс говорити натовпу, якому стільки вже наговорили, що він перестав чути і просто не знає, чому більше вірити? Виведуть Національну гвардію? Закінчиться це силовим протистоянням. У такому разі ситуація буде ще гіршою. Зараз влада створила платформу, і небезпека є не тільки через настрої в суспільстві. Війна на Донбасі триває. Є противник, який теж може скористатися ситуацією і роздувати все в потрібному для Кремля напрямку», – проаналізував Андрій Горбенко.

Підсумовуючи, експерт припустив, що правду про коронавірус в Україні суспільство зможе дізнатися максимум за рік, коли Держстат надасть інформацію про смертність щомісячно за рік. Зараз таких цифр немає, і суспільство може тільки здогадуватися, яке зростання захворюваності, яка смертність і чи був пік, резюмував Андрій Горбенко.

Нагадаємо, що минулого тижня підприємці вже пікетували Кабмін. Незабаром після цього уряд оголосив про пом'якшення карантину з 11 травня.

«Слово і діло» проаналізувало Єдиний державний реєстр судових рішень з 18 березня до 4 травня і пропонує подивитися, де і скільки штрафів було накладено судами на порушників карантину.

Раніше «Слово і діло» розбиралося, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших державах.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО