Рада закликала світ засудити агресію РФ: про що свідчить рішення нардепів

Віктор Таранполітичний експерт
Микола Давидюкполітолог

Народні депутати Україні під час позачергового засідання Верховної ради в четвер, 30 квітня, проголосували за постанову, якою закликають парламенти світу засудити агресію РФ. «Слово і діло» звернулося по коментарі до експерта-політолога Миколи Давидюка та політолога, голови центру «Ейдос» Віктора Тарана. Давидюк підкреслив, що Верховна рада ухвалила цю постанову, щоб підкреслити свою дієздатність. Водночас Таран зауважив, що важливим моментом у голосуванні є те, що постанову підтримала президентська фракція «Слуга народу», тоді як сам президент уникає називати Росію агресором.

«Парламенту потрібно було схвалити об’єднавчі рішення, щоб продемонструвати дієздатність і дієвість парламенту і ці рішення треба було ухвалювати ще в 2014 році. Це, мабуть, імітація роботи, ніж реальний крок. Тим більше, що сьогодні світ зосереджений на економічній кризі та наслідках коронавірусу, ніж на Україні», – сказав Микола Давидюк.

Давидюк зазначив, що схвалення постанови не матиме політичних наслідків.

Водночас політолог Віктор Таран додав, що це не перша подібна заява Верховної ради.

«Ця заява була ухвалена завдяки підтримці фракції «Слуга народу». Це важливо, оскільки Зеленський та його найближче оточення в публічних комунікаціях уникає згадок про Росію, як про агресора. У своїх зверненнях він завжди каже: хтось там стріляє, хтось воює, хтось бандити. Але в нього ніколи немає чіткої ідентифікації. У цій ситуації дуже важливо, що його політична сила показала цю ідентифікацію», – підсумував Віктор Таран.

На його думку, голосування показало, що частина фракції «Слуга народу» підтримує цю позицію.

Нагадаємо, ВР закликала парламенти іноземних держав посилити тиск на Росію за переслідування проти українців у Криму, а також відмовитися від усіх видів військової співпраці з Російською Федерацією.

Раніше повідомлялося, що РНБО підготувала проєкт рішення щодо санкцій проти соцмереж РФ.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО