Вихід із карантину з 11 травня: варто почекати чи діяти зараз?

Сергій Биковполітичний експерт

Змістовного й довгострокового плану виходу України з кризи при владі, ймовірно, немає. Виходити з карантинного режиму Україні варто було б починати не в травні, а вже зараз. Таке припущення в коментарі «Слово і діло» зробив глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков.

На думку політолога, Україна вже зараз цілком може дозволити собі скасовувати жорсткі карантинні заходи.

Експерт звернув увагу на те, що представлений план Кабміну щодо виходу з кризи залежить безпосередньо від кількості нових заражених. Але кількість тестів, які проводять в Україні, значно менша порівняно з Польщею чи Угорщиною. Тому й показник захворюваності в Україні менший, зазначив він.

«Якщо провести масове тестування, напевно, кількість хворих буде більшою, але не суттєво. Ми точно не долаємо середній світовий показник», – констатував Сергій Биков.

Експерт уточнив, що Україна не досягла навіть 5% рівня захворюваності, але забула про епідемію краснухи, туберкульозу, грипу, хоча смертність від захворювань вкрай висока.

«Зате ми боїмося короновірусу, переходимо на жорсткий карантинний режим. Зокрема, уряд представив план виходу з карантину, який переводить Україну до так званої нової карантинної нормальності. Однак він викликає питання», – наголосив Биков.

Експерт зауважив, що згідно з планом масковий режим буде діяти скрізь.

«Тобто маски доведеться носити всюди, включаючи пляжі. Це слабо межує зі здоровим глуздом», – поділився враженням політолог.

Глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» зазначив, що з огляду на дії влади та рівень захворюваності в країні є сенс почати послаблювати карантин вже зараз. При тому робити це потрібно максимально швидко для того, щоб економіка запрацювала.

Він вказав на те, що за статистикою вже близько 2,5-2,7 млн безробітних, які втратили дохід, а уряд достатньою мірою їм не допомагає.

«Так, кажуть про нові робочі місця, але навіщо, якщо можна допомогти тому бізнесу, який працює, щоб він не закрився. Наприклад, навіщо закрили салони краси? Якщо говорити про сервіс, який працює в масках і з тотальною дезінфекцією, то це точно не той сервіс, який потрібно було взагалі закривати. До того ж АМКУ поводиться досить незрозуміло. Водночас, коли внутрішній ринок максимально закритий, Антимонопольний комітет запроваджує обмеження, звертається до низки агровиробників з проханням скоротити експорт. Навіщо? Вони, навпаки, переказують валютну виручку в Україні, створюють робочі місця», – прокоментував Сергій Биков.

Також експерт підкреслив, що в ситуації виходу з кризи план уряду та дії влади здаються неузгодженими.

«Напевно, ґрунтовного реального довгострокового плану виходу країни з кризи у влади досі немає», – резюмував глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков.

Нагадаємо, Кабінет міністрів представив план виходу України з карантину. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, його реалізація може початися вже з 11 травня. Однак умовою для цього є сприятлива епідемічна ситуація в країні.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Який алгоритм дій при зараженні коронавірусом – читайте за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО