Новий пік коронавірусу: чи несуть для України загрозу травневі свята

Дмитро Купираполітолог

Україна в цілому не хворіє на «побєдобєсіє». Малоймовірно, що на травневі свята біля меморіалів буде велике скупчення людей. Таку точку зору в коментарі «Слово і діло» озвучив політичний аналітик Дмитро Купира.

Аналітик вказав на те, що постанова Кабміну зобов'язує не збиратися в групи понад 10 людей, бути в масках, дотримуватися дистанції та не ходити до парків, скверів, де часто розташовані меморіали.

Експерт припустив, що спроби порушити карантинні норми будуть.

«Безумовно, є окремі групи, які спробують якось дестабілізувати ситуацію, вони підживлюються цією енергією. Однак, судячи з усього, держава зможе все-таки знайти способи, як пояснити цим групам, що зараз не час для подібних провокацій», – пояснив Купира.

За його словами, очікувати масового скупчення на 8 або 9 травня не варто. Для більшої частини свідомих українців це все-таки не свято, а день пам'яті. Крім того, є розуміння того, що Україна не стала незалежною державою. Після капітуляції гітлерівської Німеччини українці залишилися під радянською окупацією.

Аналітик звернув увагу на те, що на Великдень було багато порушень. Однак, на думку експерта, потенціал політичних груп, які захочуть влаштувати провокації 9 травня, набагато нижчий, ніж релігійний потенціал.

«До того ж досвід правоохоронців після Вербної неділі й Великодня набагато вищий, щоб протидіяти ситуації та убезпечити людей. Не йдеться про те, щоб заборонити провести мирне зібрання, якщо у складі групи щонайбільше 10 осіб. На це в них є права, але не допустити поширення інфекції і зберегти життя, здоров'я нації – робота уряду, з якою готові впоратися», – резюмував політичний аналітик Дмитро Купира.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що травневі свята стануть наступним викликом, який може позначитися на поширенні коронавірусу в Україні.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Який алгоритм дій при зараженні коронавірусом – читайте за посиланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО