Зміна регламенту: наслідки рішення для Ради

Віктор Таранполітичний експерт

Сьогодні, 16 квітня, Верховна рада України на вимогу президента Володимира Зеленського збереться на позачергове засідання. Зокрема, депутати розглянуть зміни до регламенту, які дозволять розблокувати так званий «антиколомойський законопроект» у разі їх ухвалення. Голова центру «Ейдос» Віктор Таран у коментарі «Слово і діло» відмітив, що для ухвалення такого рішення політичній силі «Слуга народу» доведеться домовлятися із фракціями «ЄС» та «Голос». Експерт підкреслив, що в разі ухвалення змін до регламенту це свідчитиме про фактичне створення нової коаліції.

«Сьогодні з великою ймовірністю будуть ухвалені зміни до регламенту, які дозволять оминути так званий «законодавчий спам» і, якщо вони проголосують, це свідчитиме, що є нова коаліція, куди входить «Слуга народу», «ЄС» та «Голос». Якщо Зеленський на це піде, то він буде вимушений піти і на політичні поступки, і на умови цим політичним силам. Найпростіше – це припинення переслідування учасників Майдану. Варто згадати, яке рішення було ухвалено стосовно Тетяни Чорновол, припинення справ стосовно Петра Порошенка. Це очевидно», – сказав Віктор Таран.

Експерт відзначив, в умовах падіння ВВП ситуація залишається критичною та ухвалення законопроектів, які розблокують фінансову допомогу від міжнародних організацій, – це правильні кроки.

«Це єдиний вихід, щоб врятувати державу», – додав Таран.

За його словами, ескалація конфлікту (між політичними силами – ред.) може перерости у вуличні акції.

Таран нагадав, що для уївалення важливих законів парламентській фракції «Слуга народу» доведеться співпрацювати з іншими силами через те, що монобільшості наразі не існує. На його думку, Зеленський може розраховувати на 200-210 депутатів, «не більше, тому іншого вибору, як домовлятися, немає».

На думку фахівця, ймовірність, що зміни до регламенту можуть бути оскаржені у Конституційному суді, залишається високою.

«Зеленський грається в гру, коли вони намагаються створити якомога більше процедурних порушень для того, щоб всі законопроекти, які би сприяли ухваленню «антиколомойського законопроекту», могли бути оскаржені. Це моє перше враження. По-друге, у Коломойського (Ігор Коломойський – ред.) достатньо інструментів для того, щоб затягнути його ухвалення щонайменше до червня», – підсумував голова центру «Ейдос» Віктор Таран.

Нагадаємо, сьогодні відбудеться позачергове засідання Верховної ради. Одним із питань, які розглянуть народні депутати, буде розгляд змін до регламенту роботи ВР. Пропоновані зміни передбачають, зокрема, можливість узагальнити 16 тисяч правок до законопроекту про банківську діяльність. Зокрема, голова Верховної ради Дмитро Разумков відзначав, що такі зміни дозволять розблокувати розгляд так званого «антиколомойського» законопроекту.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО