Держбюджет-2020: як змінили, та яка модель соцдопомоги підійде українцям

Сергій Биковполітичний експерт

Зміни до держбюджету на 2020 рік, за які проголосували депутати, не фінальні. Ймовірно, перегляд кошторису ще буде. Таку точку зору в коментарі «Слово і діло» висловив голова Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков.

Політолог припустив, що до кінця року бюджет можуть ще переглянути, враховуючи, що є запаси грошей, де їх можна урізати. Наприклад, в утриманні органів влади. Експерт зауважив, що їх утримання суттєво не урізали.

Сергій Биков звернув увагу на те, що в основному упор був на зменшення дохідної частини бюджету, що, на його думку, вкрай небезпечно.

«Одна справа – давати пільги і податкові канікули, й зовсім інша – якщо при цьому не закриваються питання корупції, реальні витоки, так звані «скручування» з ПДВ. Чому уряд не прибирає ці схеми? Чому досі залишається керівник митниці, податкової на місцях? Це відкриті питання», – прокоментував політолог.

Глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» нагадав, що, за розрахунками ексміністра фінансів Ігоря Уманського, на 120 мільярдів на рік бюджет втрачає дохідну складову без будь-яких податкових канікул або пільг, а виключно через скрутки ПДВ.

У цілому, на його думку, новий бюджет набагато краще, ніж міг би бути, оскільки був ризик того, що повністю уріжуть фінансування місцевих виборів і соціальні програми.

«Цього не сталося і в складний період влада знаходить якісь кошти на соціальну підтримку людей і додаткову матеріальну допомогу, що вже непогано», – констатував експерт.

Однак політолог зауважив, що Україні краще практикувати іншу модель соціальної допомоги населення, оскільки нинішня практика роздачі грошей приховує в собі величезні ризики – гроші просто витрачають не за призначенням.

Сергій Биков зазначив, що модель, коли держава видає людям гроші, не дуже ефективна.

«Якщо Україна – соціальна держава, то потрібно найменш захищеним групам надати конкретну продукцію, яка необхідна для життя. Чому не надати продуктові набори, необхідні медикаменти замість грошей? Навіщо роздавати гроші? У людей є не дуже хороша властивість витрачати гроші не за цільовим призначенням. Держава видає соцдопомогу на закупівлю продуктів, а на практиці гроші можуть витратити на алкоголь», – пояснив експерт.

На його думку, більш виправдана практика, коли люди отримують адресно медичні препарати, продуктові набори, маски, а не гроші на маски або продукти.

«Тоді ми зможемо говорити, що Україна – соціальна держава», – прокоментував голова Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков.

«Слово і діло» проаналізувало, на чому буде економити держава через пандемію й карантин.

«Слово і діло» також проаналізувало, як зміниться фінансування регіонів.

«Слово і діло» пропонує подивитися, як тепер змінилося фінансування «Великого будівництва».

Кращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics & Maps.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО