Скасування суботи-вихідного: чи доведеться відпрацьовувати карантин

Віктор Небоженкополітолог

Колишній міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет провів опитування щодо тимчасового запровадження шестиденного робочого тижня після закінчення карантину. Про це він написав у Телеграм-каналі. «Ви б підтримали, якби після закінчення карантину український уряд оголосив тимчасовий перехід на 6-денний робочий тиждень?» – написав Дубілет. Аналітики порталу вже підрахували, що за умови, якщо 6-денний робочий тиждень буде запроваджений відразу ж після карантину, який закінчиться 24 квітня, відпрацьовувати по суботах довелося б з 1 травня до 21 листопада 2020 року. Це майже 7 місяців. У коментарі «Слово і діло» директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко припустив, що питання зайнятості співробітників після карантину буде вирішуватися окремо.

Фахівець зауважив, що в кожній галузевій групі та кожній області все буде вирішуватися індивідуально, а не єдиним рішенням влади.

«Усе вирішуватиме суб'єкт господарської діяльності. У одного трохи краща ситуація, в когось гірша. У кого зовсім все погано, можуть і по неділях якийсь графік придумати. Немає єдиного рішення для всіх. Усе залежить від фінансового і матеріального стану суб'єкта господарської діяльності», – прокоментував Небоженко.

Наразі вкрай складно сказати, яка буде економічна політика та що взагалі зможе робити Кабмін вже за півтора місяці. Можливо все, що зможуть робити - змінити прем'єра або ще когось із міністрів, зазначив політолог.

Він уточнив, що якщо в окремих випадках буде вирішено відпрацьовувати карантин, то це буде величезним соціальним навантаженням на працівника.

«Однак, якщо в працівника та підприємця однаковий інтерес, то картина інша. Наприклад, у працівника немає грошей, а підприємцю потрібно відновити виробництво. Тоді питання вже потрібно розглядати з точки зору того, вимушений такий захід чи ні», – констатував Віктор Небоженко.

Директор служби «Український барометр» переконаний, що питання відпрацювання буде вирішуватися залежно від того, в якому стані перебуває те чи інше підприємство, виробництво, фірма.

«Не може бути єдиного рішення для космічних кораблів і громадського транспорту. Все індивідуально», – зазначив він.

Політолог також з часткою скепсису оцінив можливості Кабміну впливати на економічні процеси, які відбуваються в країні.

«Звичайно, має бути відновлення життєвих функцій і здатності робочої сили до виробництва. Однак, якщо не давати людям вихідних щосуботи та щонеділі, то теж можуть бути наслідки. Можливо, як в інших країнах збільшити робочий день по годинах або шукати ще якусь альтернативу?» – підсумував директор служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

Нагадаємо, що в середу, 25 березня, Кабінет міністрів України ухвалив рішення продовжити до 24 квітня карантин через Covid-19.

Також ми писали, які настрої в українців з приводу коронавірусу за результатами соцопитувань.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО