Ляшко пояснив, для чого потрібен «масковий режим»

На сьогоднішній день в Україні МОЗ розглядає кожну людину як потенційно інфіковану. У такому разі маска допоможе зменшити можливу передачу вірусу.

Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко під час брифінгу в четвер, 2 квітня. Він нагадав, що медична маска не захищає людину від коронавірусу, проте вона зменшує можливість передачі захворювання іншим людям.

«Так, ми розуміємо, що маска не захищає людину. Це не засіб індивідуального захисту. Водночас ми рекомендуємо і наполягаємо, без маски не заходити в магазини, аптеки та інші місця. Чому? Тому що ми всіх розглядаємо як потенційно інфікованих. Коли є маска на обличчі, тоді виділення біологічного матеріалу, який може містити збудник, зменшується і не сягає півтора метри, може виділятися не більш ніж на 10-15 см», – зазначив Ляшко.

За його словами, людина без симптомів захворювання вже може бути переносником COVID-19.

«Якщо не будуть дотримані інші вимоги соціальної ізоляції, маска на обличчі людини, яка ще, можливо, без симптомів, але вже може бути інфікованою і виділяти збудник вірусу, значно знижує ризик інфікувати інших. Саме з цією метою ми рекомендуємо носити маску», – додав він.

У МОЗ також попередили, що якщо людина з коронавірусом носить маску з клапаном видиху (респіратор), то вона зможе заразити вірусом інших через потік повітря, який виходить з клапану.

Нагадаємо, 1 квітня на селекторній нараді в Офісі президента допустили запровадження «маскового режиму» в усій країні з 6 до 24 квітня.

У МОЗ заявили, що в Україні готують нові обмеження через COVID-19.

Кабмін 1 квітня опублікував список нових заборон у період карантину.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО