Лідери країн ЄС погодили п’ять пріоритетів у боротьбі з пандемією

Лідери країн ЄС на саміті погодили ключові пріоритети у спільних діях задля подолання кризи, спричиненої пандемією коронавірусу.

Про це повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель на пресконференції, яка транслювалася на мультимедійному порталі Євросоюзу.

За його словами, лідери країн ЄС погодили п’ять пріоритетів.

Перший стосується продовження заходів та координації зусиль країн-членів, аби стримати розповсюдження вірусу. Для цього необхідно посилити нашу систему охорони здоров’я.

Другий пріоритет - координація зусиль на рівні і ЄС, і національних урядів для забезпечення необхідної кількості медичного обладнання, яке країни-члени потребують у боротьбі з вірусом.

Третій - координація зусиль з метою підтримки досліджень для пришвидшення розробки вакцини проти коронавірусу.

Четвертий пріоритет - вирішення економічних питань, оскільки криза, яка вдарила по Європі та по світу, має економічні й соціальні наслідки.

П’ятий - евакуація європейських громадян, які зараз перебувають у третіх країнах і хочуть повернутися додому.

Також лідери ЄС погодили рішення стосовно контролю на внутрішніх та зовнішніх кордонах Євросоюзу. Пріоритетом у поточній ситуації є обмеження «необов’язкових» подорожей з одночасним продовженням та гарантуванням свободи переміщення товарів, що має ліквідувати дефіцит і захистити спільний європейський ринок.

Нагадаємо, президент Франції Емманюель Макрон оголосив про проведення операції «Стійкість» за участю армії для боротьби з поширенням коронавірусу.

Згідно з даними на ранок 27 березня, у світі від коронавірусної хвороби померли 24 072 особи, одужали – 122 627. Усього зареєстровано 532 253 випадки зараження COVID-19.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО