Київ посилює обмежувальні заходи через загрозу коронавірусу

Для того, щоб убезпечити мешканців та запобігти ситуації з можливим поширенням небезпечного вірусу, столична влада посилює обмежувальні заходи.

Про це мер Києва Віталій Кличко заявив у відеозверненні, що опублікував на своїй сторінці у Facebook.

«Столиця продовжує убезпечувати та упереджувати ситуацію з можливим поширенням коронавірусу. Міська влада посилює обмежувальні заходи в Києві. Ми повинні виграти час! Ми повинні зменшити шанси вірусу на поширення столицею та Україною! Суворі та своєчасні заходи є вирішальними для стримування стрімкого поширення вірусу COVID-19 на території столиці», – наголосив Віталій Кличко.

Він зазначив, що з 17 березня у Києві максимально обмежується:

  • Пересування людей між містом Києвом та іншими населеними пунктами України.
  • Проведення культурних, спортивних, соціальних, релігійних та інших заходів за масовою участю громадян.
  • Робота закладів громадського харчування. Не працюватимуть заклади швидкого харчування, ресторани, кафе, бари. Вони зможуть приймати онлайн-замовлення на доставку їжі.
  • Не працюватимуть і торговельні центри. За винятком продуктових та господарських магазинів та аптек.

У Києві працюватимуть АЗС, банки та банкомати.

Тимчасово призупиняється також робота:

  • Спортивних комплексів і залів.

  • Закладів побутового обслуговування населення: СПА-салонів, салонів краси, саун, косметологічних кабінетів, кабінетів масажу, перукарень, тату-салонів тощо.

  • Розважальних закладів: диско-клубів, нічних клубів, комп’ютерних клубів.

«Ми розуміємо, що це незручності для мешканців міста та втрати для бізнесу. Але вони вимушені та тимчасові. Прибутки та гроші важливі. Та здоров'я і життя людей – найважливіше! І ми повинні дбати насамперед про це!» – додав мер Києва.

Він зазначив, що міська влада працюватиме в штатному режимі для забезпечення життєдіяльності та безпеки мешканців столиці. Департаментам КМДА доведені вимоги щодо тимчасового скасування нарадчих та колегіальних засідань, громадських слухань, особистих прийомів громадян. ЦНАПи за потреби прийматимуть громадян, але за попереднім онлайн-записом.

«Місто подбає про забезпечення соціально незахищених груп населення, особливо одиноких людей похилого віку, продуктами харчування та предметами першої необхідності. Товар доставлятимуть додому», – наголосив Віталій Кличко.

Водночас керівники підприємств, установ та організацій столиці, незалежно від форм власності та підпорядкування, повинні максимально перевести роботу персоналу на віддалений доступ із застосуванням електронних комунікаційних технологій. А також запровадити режим профілактичного спостереження за співробітниками, які відвідували країни інфекційного ризику.

«Що стосується громадського транспорту, користування ним ми поки не обмежуємо. Але сподіваємося на свідомість киян, що не пересуватимуться містом без крайньої потреби. На роботу (хто працюватиме), до магазинів по продукти чи до аптеки. Увесь громадський транспорт обробляється дезинфікуючими засобами кілька разів на день. У метро ми просимо пасажирів їздити в масках! Це ваша безпека і безпека оточуючих людей», – підкреслив мер Києва.

За словами міського голови, Київ із резервного фонду міського бюджету виділяє 10 мільйонів гривень на закупівлю медичних масок. Передусім вони надійдуть до лікарень і поліклініки, працівникам громадського транспорту та в аптеки КП «Фармація».

Також столиця отримала 5 тисяч і замовила 100 тисяч швидких тестів на діагностування коронавірусу. Усі вони надійдуть до медзакладів міста. Віталій Кличко зауважив, що в жодній країні тестів не роблять людям, у яких немає симптомів вірусу COVID-19. І закликав не шукати їх в інтернеті чи в приватних клініках, щоб зробити «профілактично».

«Друзі! Нас чекають непрості часи. Але все залежить від нашого свідомого ставлення до ситуації. До свого здоров'я, до безпеки людей, які поруч! Від чітких і спокійних дій. Міська влада максимально інформує мешканців і оприлюднює всю інформацію щодо ситуації. Не переймайтеся «страшилками». Отримуйте інформацію з офіційних джерел. Для нас пріоритет – здоров'я та безпека киян. Пам'ятайте про це та будьте розсудливими!», – підкреслив Віталій Кличко.

Нагадаємо, в Україні зафіксовано два нових випадки інфікування китайським коронавірусом.

На сьогодні, за результатами дослідження вірусологічної референс-лабораторії Центру, отримано 5 позитивних результатів на COVID-19: Чернівецька (4) та Житомирська (один летальний випадок) області.

З початку року Центр громадського здоров'я отримав 94 підозри на коронавірусну інфекцію. 80 підозр не підтвердилися, ще 9 досліджуються.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО