Спалах коронавірусу: чи буде світова економічна криза

Володимир Воляполітичний експерт
Ярослав Жалілоекономіст

ВООЗ оголосила максимально високий рівень загрози епідемії коронавірусу. Небезпечний вірус вразив і фондові ринки. Біржові індекси розвинених країн (S&P 500, MSCI World Index, Nasdaq) за тиждень впали на 9-13%, нафта вперше з літа 2017 року коштує дешевше $50 за барель. Політолог-міжнародник Володимир Воля не виключив, що через коронавірус може настати нова глобальна економічна криза, хоча не став робити однозначних висновків. У коментарі «Слово і Діло» президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаіило підкреслив, що не варто робити апокаліптичні прогнози.

Володимир-Воля акцентував увагу на тому, що Китай вже більше тижня масштабно відновлює економічну діяльність, транспортні перевезення, ділову активність в цілому.

На його думку, економічні збитки будуть у багатьох країн компаній. Однак, він припустив, що можливо кризи зможуть уникнути.

«Коронавірус може не тільки стагнувати, але й простимулювати нові напрямки у виробничій сфері», - вважає Воля.

Експерт зауважив, що Китай відновлює не тільки виробництво, будівництво та перевезення.

«Китай буде збільшувати закупівлі продовольства, сировини і багато чого ще, щоб забезпечити свої потреби та поповнити резерви. Китай виходить з епідемічної кризи. Питання в тому, як впораються з коронавірусом інші держави - в Америці, в Європі, а також Південна Корея та Японія. Якщо вони не втримають ситуацію під контролем, то тоді криза буде», - пояснив Володимир Воля.

Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло вважає, що обмеження на переміщення людей ведуть до зниження споживання, отже, до гальмування економіки та ринків.

З іншого боку, на даному етапі панікувати не варто, оскільки реальної масштабності проблеми ми не знаємо. Поки що реакція ринків і падіння індексів носить ажіотажний характер, уточнив економіст.

Президент Центру антикризових досліджень пояснив, що фінансові ринки коливаються постійно, це нормально. Тим більше, якщо виникають панічні настрої, ринки не можуть не відреагувати.

«Поки що велике питання, чи будуть ці відхилення на тлі ажіотажу тривалими», - констатував економіст.

Ярослав Жаліло наголосив, що головним потерпілим в цій історії буде Китай, що позначиться на світовій фінансовій системі. Чи буде вплив відчутний для світу, незрозуміло.

Експерт звернув увагу на зниження цін на нафту, що добре для України, але нерозумно пов'язувати з коронавірусом.

«Це приклад того, що не варто перебільшувати. Так, нафта дешевшає, що добре для нас. Однак на світові ціни нафти впливає американо-іранський конфлікт, загострення відносин між країнами, ряд інших факторів, а не коронавірус», - резюмував Ярослав Жаліло.

За прогнозами МВФ, в разі припинення поширення коронавірусу в світі та відновлення виробництва в Китаї, світова економіка втратить до 0,1% від прогнозованого зростання на 2020 рік.

«Слово і Діло» розібралося, що за вірус зараз поширився в Китаї та які його симптоми.

Також «Слово і Діло» пропонує подивитися, які кризи вже пережила світова економіка.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО