Кордон і вибори в ОРДЛО: як змусити РФ змінити Мінські угоди

Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Україна може переглянути Мінські домовленості, укладені в 2015 році. Імовірність цього збільшується щодня. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив військовий експерт Олег Жданов.

За його словами, «Мінськ-3» вже давно витає в повітрі, тому що ситуація зайшла в глухий кут. «Ми йдемо в різних напрямках. Вибори та кордон – це камінь спотикання, щоб рухатися далі. Тому «Мінськ-3» з політичної точки зору назрів», – сказав експерт.

Він нагадав, що навіть канцлер ФРН Ангела Меркель у Парижі підтримала президента України Володимира Зеленського в питанні зміни «Мінська».

Олег Жданов припустив, що РФ буде все заперечувати доти, доки на Росію не почнуть тиснути так, щоб в неї не було іншого виходу, крім як погодитися.

На думку Жданова, Росія може піти на зміну Мінських угод, але тільки під дуже великим тиском.

«Звичайно, у відкриту ніхто не піде на протистояння з Володимиром Путіним. Президент США Дональд Трамп дистанціюється від переговорів, мовляв, вирішуйте з РФ безпосередньо. Британія теж не дуже активна. Франція та Німеччина – аналогічно. Ніхто з авторитетних лідерів не встане і не скаже, що президент РФ не має рації, потрібно виводити війська, йти на поступки. Цього апріорі не буде. Це політичне фіаско передусім для того, хто це скаже», – пояснив експерт.

Олег Жданов висловив переконання, що дієвим важелем впливу на РФ буде економічний та фінансовий тиск, потрібні заходи, які будуть бити по цих напрямках.

Він звернув увагу, що з Росією на газовому ринку Європи вже успішно розправилися. Адже це не Україна підписала транзитний договір, а фактично США, які закрили «Північний потік-2».

Експерт вказав, що з травня набуває чинності Третій енергетичний пакет ЄС, згідно з яким в трубі повинно бути 50% дешевого газу. Добудовувати «Північний потік» безглуздо, а «Турецький потік» закрили.

Жданов підкреслив, що «Газпром» опинився на межі банкрутства.

Фахівець наголосивв, що для України зміна «Мінська» за допомогою економічного тиску – одна з можливостей завершити конфлікт на Донбасі.

«Якщо спочатку кордон, а потім вибори – війна, особливі статуси, квазіутворення зникають самі собою. Якщо спочатку вибори, а потім кордон – Україна отримає анклав, керований РФ у складі нашої країни. У підсумку будуть дві мови, два прапори над головою тощо», – прокоментував військовий експерт Олег Жданов.

Нагадаємо, Київ наполягає на зміні Мінська в питанні черговості виконання пунктів документа, щоб питання передачі контролю над кордоном було виконано перед проведенням виборів в ОРДЛО.

Як повідомлялося, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО