Справа Федини та Звіробій: чи доведе захист, що в словах жінок не було погроз Зеленському

Геннадій Дубовкандидат юридичних наук

У справі Софії Федини та Марусі Звіробій захисту не треба доводити, що з боку жінок не було реальних підстав для здійснення погроз президенту Володимиру Зеленському, а слід визначити, що не було самого факту погроз. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив адвокат «Столичної колегії адвокатів» Геннадій Дубов.

«Якщо довести, що це було попередження, то питання буде закрито», – зазначив юрист, коментуючи розгляд обрання Печерським судом запобіжного заходу Марусі Звіробій.

Захист Звіробій, у свою чергу, наполягає на тому, що за обставинами справи не існує підстав вважати реальним реалізацію висловленого підозрюваною. Така позиція була б виправдана, якщо б Звіробій висунули обвинувачення за ст. 129 КК України, де ознакою злочину є реальне здійснення загрози. Якщо погроза голослівна, тоді немає складу злочину.

«У диспозиції ст. 346 КК країни, яка ставиться в провину підозрюваній, йдеться про погрози, зокрема й вбивством, заподіяння шкоди здоров'ю, майну, стосовно низки посадових осіб включно з президентом, вчинені у зв'язку з їх державною чи громадською діяльністю», – підкреслив юрист.

Досить того, щоб прозвучала погроза стосовно президента і вона була здійснена у зв'язку з його державною діяльністю. Санкція статті передбачає до 5 років ув’язнення.

На переконання Геннадія Дубова, у справі Федини-Звіробій треба доводити, чи була, власне, погроза в їх словах убік президента.

«Один із двох захисників чомусь значну частину свого виступу присвятив тому, що там не було реальних підстав для реалізації висловленого Звіробій. Але реальність підстав для побоювань здійснення погроз обвинуваченню тут доводити, у принципі, не треба», – зауважив юрист, додавши, що в цьому сенсі фраза Звіробій: «Вони тебе підірвуть, я тобі обіцяю», дійсно викликає питання.

За його словами, жінкам, зокрема, інкримінують злочин, вчинений за попередньою змовою. «І це сумнівно. Як довести попередню змову? Можливо, вони просто разом сиділи і розмовляли не маючи заздалегідь підготовленого «сценарію» своїх промов», – зазначив Дубов.

Нагадаємо, 26 жовтня народна депутатка від фракції «Європейська солідарність» Софія Федина та волонтерка Марія Звіробій здійснили онлайн-трансляцію на YouTube, під час якої, на думку слідства, «висловлювали погрози вбивством, адресовані президенту Володимиру Зеленському, пов’язані з його державною діяльністю». За два дні Звіробій повторила свої погрози Зеленському.

1 листопада 2019 року Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом розмов Федини і Звіробій. У Державному бюро розслідувань 6 лютого Звіробій вручили повідомлення про підозру в справі про погрози президенту Зеленському.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО