Білий дім опублікував пропозиції щодо «угоди століття» на Близькому Сході

Білий дім розмістив на своєму сайті пропозиції щодо «угоди століття», яка передбачає врегулювання на Близькому Сході.

Документ обсягом більш ніж в 180 сторінок містить 23 розділи, включаючи межі, статус Єрусалиму, економічний план президента США Дональда Трампа, безпеку, прикордонні переходи.

Крім того, є розділи, присвячені зоні вільної торгівлі, торговельних угод з США, статусу портів, Мертвого моря, водних ресурсів, увязнених та біженців, освіти, взаємного визнання і відносин між ізраїльтянами і палестинцями, врегулювання існуючих претензій і правил проведення подальших переговорів.

До плану додаються «концептуальні» карти і опис критеріїв безпеки та демілітаризації.

Президент США Дональд Трамп оголосив умови «угоди століття» 28 січня. У його баченні, Єрусалим потрібно зробити неподільною столицею Ізраїлю, а Палестині виділити столицю в Східному Єрусалимі. На думку Трампа, так Палестина подвоїть свої території.

Розробка «угоди століття» почалася ще в 2017 році, проте до минулого року ніяких подробиць відомо не було. У червні 2019 року США оприлюднили економічну частину «угоди», що отримала назву «Від світу до процвітання», щодо існування розвитку Палестини. У ній передбачається зниження бідності в два рази за 10 років, подвоєння ВВП і залучення в її економіку $ 50 млрд.

Відносини між Палестиною та Ізраїлем загострилися в травні 2018 року, після того як США перенесли своє посольство з Тель-Авіва до Єрусалиму, який Ізраїль вважає своєю неподільною столицею, в той час як Палестина претендує на східну частину міста.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО