Україна і Польща почали віртуальний реверс газу

Між Україною і Польщею запрацював віртуальний реверс газу.

Про це в п'ятницю, 24 січня, повідомив гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон у Facebook.

За його словами, нові можливості активно використовуються українськими трейдерами і вже почалося постачання газу з Польщі через ГІС «Дроздовичі».

«Скажімо, якщо є заявка на транзит газу з РФ до Польщі обсягом 9 млн куб. м на добу і цієї ж доби є заявка на імпорт газу з Польщі обсягом 2 млн куб. м, то фактично транспортується через кордон тільки 7 млн куб м (9-2)», - пояснив Макогон.

Він нагадав, що раніше не можна було робити такі операції через транзитний контракт Газпромом, і Україна була змушена фізично вивозити всі обсяги газу до Польщі через «Дроздовичі» і завозити потрібні обсяги назад через пункт «Германовичі». Це вимагало витрат на прокачування газу, а обсяги постачання були обмежені технічними можливостями трубопроводу «Германовичі».

«Зараз таких обмежень немає, і ми можемо шляхом віртуального реверсу імпортувати весь обсяг газу, який фізично йде з України до Польщі (зараз це 9 млн куб. м на добу, минулого року середній транзит до Польщі був 12 млн куб. м)», - додав він.

Макогон зазначив, що імпорт з Польщі включає в себе і імпорт газу з польського LNG терміналу. Отже, вже зараз комерційно Україна може імпортувати шляхом віртуального реверсу до 9 млн куб м на добу або 3,3 млрд куб. м газу з польського терміналу. При цьому українська ГТС готова приймати з Польщі до 6,6 млрд куб. м в рік, але поки Польща, до завершення робіт у польській ГТС, може постачати фізично тільки близько 2 млрд куб. м.

«Очікуємо, що найближчим часом віртуальний реверс відкриється і в Словаччині, і в Угорщині. Оператори цих країн працюють над цим завданням. З нашого боку ми вже готові», - йдеться в повідомленні.

Раніше Україна і Румунія підписали угоду про реверс газу.

Також Україна і Молдова підписали меморандум щодо поставок газу.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО