Зеленський привітав українців із Днем соборності

22 січня в Україні відзначають День соборності.

Президент України Володимир Зеленський вже встиг привітати українців зі святом у відеозверненні. Він побажав бути єдиними і не сваритися.

Це свято офіційно встановлене в 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави. У 2011 році День Соборності об'єднали з Днем Свободи, який раніше відзначався 22 листопада, під назвою «День Соборності та Свободи України». Однак в 2014 році указом президента свято було відновлено як День Соборності України.

Українська Народна Республіка була створена в січні 1918 року. В цей же час на території, яка раніше входила до складу Австро-Угорщини, утворилася Західноукраїнська Народна Республіка.

Лідери нових держав зустрілися для визначення умов майбутньої злуки 22 січня 1919 року. Ця подія й поклала початок святкування Дня соборності України.

Формально цей акт не був втілений в створення незалежної держави, однак він став першим кроком до цієї історичної події, яка сталася вже в 1991 році з розпадом СРСР.

Перше святкування Соборності відбулося 22 січня 1939 року в Карпатській Україні (місті Хуст), в той час - автономній республіці Чехословаччині. У цей день під синьо-жовтими прапорами відбулася тридцятитисячна маніфестація населення, яке з'їхалося до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давності.

Яскравим проявом єдності, прагнення українського народу до свободи, став «живий ланцюг», організований патріотичними силами 21 січня 1990 року по нагоди 71-ї річниці проголошення Акта Злуки. Мільйони українців взялися за руки від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності.

У минулому році на мосту Патона провели акцію «Живий ланцюг соборності».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО