Іран подасть до суду на Трампа за вбивство Сулеймані

Тегеран має намір подати до міжнародних судів позови проти президента США Дональда Трампа за вбивство іранського генерала Касема Сулеймані.

Про це в понеділок, 13 січня, заявив голова Верховного суду країни Ебрахім Раїса.

«Ми повинні викликати президента США в якості головного обвинуваченого <...> Ми це не залишимо, він повинен бути засуджений на міжнародній арені», - цитує його агентство FARS.

Раніше цього дня телеканал NBC News розповів, що Трамп санкціонував проведення операції з усунення Сулеймані ще сім місяців тому. Її слід було провести в разі, якщо з вини Ірану загине хоч один громадянин Сполучених Штатів.

27 грудня під час ракетної атаки на базу США поблизу іракського міста Кіркук загинув один американець і ще четверо постраждали. Тоді ситуація на Близькому Сході почала загострюватися. Після цього американські військові завдали удару по об'єктах шиїтської організації «Хезболла» в Сирії та Іраку.

У відповідь прихильники організації атакували американське посольство в Багдаді, через що в ніч на 3 січня почалася операція ВПС США зі знищення іранського генерала Касема Сулеймані. Його Вашингтон звинуватив у підготовці нападу на посольство.

Відповіддю Тегерана став ракетний удар по військових базах США в Іраку. Однак після атаки іранські військові помилково збили український пасажирський літак, на якому перебувала велика кількість іранців. Це спровокувало протести в країні.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО