Дробович розповів про долю пам'ятника Ватутіну в Києві

Директор Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович запевнив, що пам'ятник радянському генералу Миколі Ватутіну в Маріїнському парку в Києві поки що не демонтуватимуть.

Про це він повідомив у понеділок, 23 грудня, на пресконференції.

За інформацією Дробовича, пам'ятник є могилою воєначальника, а його історична постать під декомунізацію не підпадає.

«Прізвища Ватутіна немає в списках на декомунізацію через різні обставини. Не знаю, я вивчаю це питання. Це, по-перше. По-друге, навіть якби він був у цих списках, підпадав під декомунізацію, існує окремий виняток щодо могил. Це не просто пам'ятник Ватутіну - це могила. У такому разі процедура зовсім інша, пам'ятник не може бути демонтований», - сказав Дробович.

Він зазначив, що Інститут нацпам'яті вивчає цю ситуацію і, можливо, зацікавленість родичів Ватутіна щодо цього питання. Також Дробович пояснив, чому досі не був демонтований герб СРСР із щита київської монументальної скульптури Батьківщина-мати. За словами чиновника, така процедура коштуватиме дуже дорого й здатна зіпсувати статую.

«Якщо навантажити люлькою або якимись конструкціями, вони можуть переважити Батьківщину-матір. Там дуже складна інженерна конструкція, яку не можна розбалансувати. У руці з мечем є маятник, який врівноважує цю статую. Якщо ми повісимо багато інженерних пристосувань, аби демонтувати щит, вони можуть нахилити статую», - застеріг він.

Дробович зазначив, що Інститут електрозварювання імені Є.О. Патона підготував проєкт демонтажу герба СРСР, але це коштуватиме дуже дорого.

Незважаючи на високу ціну питання, Інститут нацпам'яті планує звернутися до Мінкульту, щоб запланувати витрати у бюджеті на наступний рік. Однак у цьому питанні влада буде радитися з українцями, чи готові до таких розтрат коштів зі своїх податків. В іншому разі буде придуманий «більш витончений спосіб вирішення проблеми».

Раніше повідомлялося, що Кабмін 4 грудня призначив директором Інституту нацпам'яті Дробовича, якого міністр Бородянський представив 23 грудня.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО