НАБУ і САП закликали Зеленського ветувати закон про скасування недоторканності

Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро закликають президента України Володимира Зеленського ветувати закон, який стосується недоторканності народних депутатів.

Про це йдеться в заяві двох відомств, опублікованій прес-службою САП у Facebook 18 грудня.

Як сказано в заяві, законопроєкт №2237 щодо нібито зняття депутатської недоторканності знизить ефективність розслідування злочинів, вчинених за участі чинних парламентарів.

У САП та НАБУ вважають, що окремі прийняті норми можуть призвести до виникнення процесуальних проблем ще на початку розслідування та дозволити цим учасникам уникнути відповідальності.

Згідно із заявою відомств, НАБУ, якому підслідні нардепи, а також САП, яка здійснює процесуальний нагляд у кримінальних провадженнях антикорупційного бюро, «глибоко стурбовані», оскільки згідно із законопроєктом, внести відомості про вчинення кримінального злочину народним депутатом у Єдиний реєстр досудових розслідувань може тільки генеральний прокурор України.

Керівництво антикорупційних органів вважає, що ця норма ставить під загрозу незалежність детективів НАБУ і прокурорів САП, яким потрібно буде переконувати генпрокурора в необхідності початку розслідування.

«Це – лише деякі із загроз, які містить законопроєкт №2237. Окрім них, є ще чимало процесуальних аспектів, які здатні заблокувати роботу детективів НАБУ та прокурорів САП у сфері очищення законодавчого органу від корупції», - заявили відомства, зазначивши, що готові долучитися до процесу доопрацювання документа.

Нагадаємо, в середу, 18 грудня, Верховна рада України розглянула питання остаточного скасування недоторканності парламентаріїв. «За» проголосував 291 нардеп.

Раніше експерти розповіли, чи є чого побоюватися депутатам через скасування недоторканності.

Також відзначимо, що в парламент дев'ятого скликання пройшли 53 депутати-фігуранти журналістських розслідувань про корупцію. У минулому скликанні їх було 214.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО