Велика приватизація: що буде з держбанками та коли їх можна продати

Борис Кушнірукекономічний експерт

Влітку в Офісі президента заявили про плани розблокувати велику приватизацію, яка повинна початися з продажу державних банків. «Банки повинні бути продані в першу чергу. Я хочу, щоб 10 великих системних банків увійшли до України», – сказав Олексій Гончарук. Згідно з розпорядженням Кабміну уряд України вже погодив підписання угоди з наданням Міжнародною фінансовою корпорацією кредиту державному Укргазбанку з можливістю його подальшої часткової приватизації. У коментарі «Слово і Діло» економіст, глава експертної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук пояснив, що в Україні є банки, які перебувають у державній власності і здійснюють однакові операції, що здається абсурдним.

Але на думку економіста, для того, щоб продавати державні банки, владі потрібно було б розібратися зі стратегією розвитку банківського сектора, визначитися з тим, що повинні робити державні банки. Доречно було б розділити держбанки за певними сегментами діяльності, уточнив експерт.

Як зауважив Борис Кушнірук, в ситуації Укргазбанку є сенс продати фінансову установу, при тому чим швидше, тим краще.

Також експерт підкреслив, що держава повинна залишити собі контроль над ПриватБанком поки не завершаться судові баталії, а також контроль над Ощадбанком у найближчі 2-3 роки.

«Є так звані банківські установи другого рівня. Україні потрібно створити банк розвитку такого рівня, який не видаватиме кредити підприємствам, але буде через банки працювати з бізнесом. Грубо кажучи, Україні потрібно мати аналог ЄБРР», – пояснив Борис Кушнірук.

На його думку, в ситуації з Укрексімбанком доцільно на його базі сформувати агентство з експорту. Він уточнив, що банк повинен припинити займатися іншими видами діяльності.

«Цю фінансову установу бажано з часом частково приватизувати, але можливе державно-приватне партнерство», – уточнив експерт.

З приводу того, хто стане новим власником, економіст зазначив, що це залежатиме від зацікавленості інвестора. Наприклад, Укргазбанк сам по собі невеликий, його можна продати одразу, якщо з'явиться охочий придбати 100% акцій, зауважив Кушнірук.

«У ситуації Ощадбанку спочатку потрібно йти шляхом залучення якоїсь міжнародної фінансової установи. Це може бути ЄБРР, Світовий банк, фінансові корпорації. Потрібно налагодити процес всередині банку для початку, а потім вже можна збільшувати частину, яку планують продати на ринку. У нинішньому вигляді він мало коштує», – прокоментував Борис Кушнірук.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський анонсував «велику» приватизацію в Україні.

Раніше «Слово і Діло» подивилося, який дохід держава планувала отримати від продажу майна та якою виявилася реальність.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО