Рада схвалила реформу ДБР: чи допоможе це розслідуванню справ Майдану

Віталій Титичадвокат сімей Небесної сотні

Верховна рада ухвалила президентський законопроект № 2116, який запроваджує одноосібне управління Державним бюро розслідувань і передбачає перезавантаження керівництва органу, а також дозволяє слідчим ГПУ, які займалися справами Майдану, перейти без конкурсу до ДБР. У коментарі «Слово і Діло» адвокат сімей Небесної сотні Віталій Титич підкреслив, що ніяких підстав для позитивних зрушень поки що немає.

«Вакханалія навколо продовження розслідування була повязана з необхідністю прикрити димовою завісою напрямки активності нової влади, зокрема президента в контексті того, щоб змінити як закон, так і процедуру, а відповідно звільнити тих осіб, які були призначені попередниками, хоча вони й підтвердили у видимі чи невидимі способи лояльність до нового керівництва», – прокоментував Титич.

Адвокат розповів, що з середини 2014 року точилась дискусія щодо нового закону про ДБР. Ключових було два моменти: обрання на конкурсній процедурі та колегіальне управління директором та його заступниками.

За його словами, нова редакція закону знищує спосіб колегіального управління, змінено підходи щодо конкурсного обрання, в подальшому змінені конструкції щодо призначення, переведення співробітників ДБР, притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

«Все це належить до одноосібних повноважень майбутнього керівника ДБР. В контексті цього немає ілюзій щодо того, хто буде розслідувати справи Майдану, як буде розслідувати, враховуючи, що ця особа буде цілком залежна від волі директора ДБР», – констатував Титич.

Віталій Титич звернув увагу, що з офісу генерального прокурора призначено до процесуального керівництва особу, яка не просто не займалась справами Майдану, а перешкоджала розслідуванню. Призначення відбулось попри протести адвокатів та потерпілих, додав він.

Адвокат висловив побоювання з приводу того, що такий самий підхід може бути застосований і в разі призначення очільника відповідного підрозділу ДБР, який мав би займатися справами Майдану.

Також Титич скептично оцінив заяви про те, що відтепер розслідування справ Майдану розблоковано.

«Розслідування де-факто було заблоковано значно раніше через низку факторів. Переведення чи не переведення, продовження розслідування тими слідчими, які займались справами, – це 20% від 100%. Реальні проблеми, які існують, закон про ДБР не вирішує. До того ж, наша практика така, що жоден закон, навіть добре виписаний, по-перше, не завжди виконується, а по-друге, як правило, не вирішує реальних проблем. Ми зіштовхнулися зі сталою дисфункцією правоохоронних органів, які не виконують своїх повноважень. Очікувати, що після ухвалення закону щось зміниться на краще, немає об’єктивних обставин», – прокоментував Віталій Титич.

Відзначимо, за перезапуск ДБР проголосували 250 нардепів, з них 224 – представники фракції «Слуга народу», 18 – фракції «Голос». Детальніше про голосування – за посиланням.

Також «Слово і Діло» з'ясувало, коли звільнять Трубу і призначать нового директора Бюро.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО