У центрі Києва стався замах на бізнесмена. Україна повернулася до 90-х?

Євген Крапивінексперт ЦППР
Анна Малярюрист-кримінолог

У центрі Києва на перехресті вулиць Льва Толстого і Тарасівської в неділю, 1 грудня, невідомі відкрили вогонь по автомобілю Range Rover. Дитина, яка перебувала в авто, померла внаслідок вогнепального поранення в машині швидкої допомоги дорогою до лікарні. Пізніше стало відомо, що за кермом авто перебував ресторатор і депутат Київської обласної ради В'ячеслав Соболєв. За фактом події відкрито кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України («Умисне вбивство»). У коментарі «Слово і Діло» координатор Експертної центру з прав людини Євген Крапівін підкреслив, що цей інцидент тривожний, але не дає підстав говорити про те, що Україна повернулася до 90-х років.

На думку Євгена Крапівіна, це одиничний випадок. Про те, що склалася якась система, говорити не варто.

«Так, подібні події зрідка відбуваються, це має якісь ознаки того, що ми в 90-х. Але все-таки подібні бізнес-конфлікти вирішуються через правоохоронні органи. Це вже крайній випадок», – прокоментував Крапівін.

На його погляд, жодна реформа правоохоронних органів не може запобігти подібним випадкам. Все одно будуть люди, які звикли вирішувати питання в такій манері, підкреслив координатор.

«Будь-який великий бізнес, який має коріння в 90-х, завжди в зоні ризику суперечок із конкурентами в такій манері. Однак в цілому все залежить від того, як людина себе поводила, чи змінювала погляди на життя, чи вкладала пізніше кошти в більш легалізовані сфери. Це предмет дослідження, але такі речі більшою мірою відбуваються з людьми, в яких сумнівна репутація», – прокоментував Євген Крапівін.

Юрист-кримінолог Ганна Маляр підкреслила, що колись в 90-х така манера вирішення бізнес-конфліктів була поширена по всій Україні, але згодом залишилася тільки на сході країни.

«Після 2014 року в Києві почали знову відбуватися подібні злочини, тому що носії цієї субкультури переїхали подалі від війни, як і звичайні законослухняні громадяни», – пояснила вона.

Анна Маляр звернула увагу, що на Заході так з'ясовують ділові відносини тільки в середовищі кримінального бізнесу: наркотики, секс-індустрія тощо. У нас же такий кривавий спосіб вирішення ділових конфліктів використовують і в дозволеному законом бізнесі.

«Про що це свідчить? Про те, що ніякої реформи правоохоронних і судових органів не відбулося. Тому що це вони повинні вирішувати конфлікти. Але до них немає сенсу звертатися, тому що переможуть гроші, а не справедливість. Тому відбувається самосуд. Скажімо, зупинити рейдера законними способами неможливо. Забрати величезні борги – теж неможливо. Розділити справедливо майно між партнерами в разі конфлікту через суд не вийде. Покарати шахрая – не вийде. Тому зброя замінює роботу державних інститутів», – прокоментувала юрист-кримінолог Ганна Маляр у Фейсбук.

Додамо, за інформацією ЧЕСНО, В'ячеслав Соболєв – уродженець м. Єнакієве, підприємець, ексдиректор ДП «Нафтогазмережі» НАК «Нафтогаз України», ексзаступник голови правління НАК «Нафтогаз України».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО