В ОПУ підрахували кількість непідмораторної землі в Україні

На даний момент в Україні налічується близько 4 мільйонів гектарів непідмораторної землі.

Про це повідомив уповноважений президента з питань землі Роман Лещенко в ефірі програми «Свобода слова» Савіка Шустера.

Він зазначив, що існування мораторію на продаж землі породжує так званий «сірий» і «чорний» ринок землі, оскільки люди можуть купити лише декілька гектарів землі особистого селянського господарства.

«У нас такої непідмораторної землі сьогодні близько 4 мільйонів га. Наприклад, для розуміння, це коли воїн АТО (ООС) повертається з фронту і отримує можливість придбати земельну ділянку, вона йому передається саме для ведення ОСГ. Це такий вид цільового призначення і це є приватна власність. Така людина може здійснити її реалізацію. Але більшість землі - підмораторна, вона перебуває в обмеженні. Це породжує «сірий» і «чорний» ринок», - заявив Лещенко.

Він підкреслив, що люди не зацікавлені купувати землю за сумнівними схемами.

«Коли зараз виступав громадянин і говорив, що багато хто не зацікавлений купувати землі за сумнівними схемами. Вони мають бажання її купувати і кажуть, що купили частину землі - очевидно, що мова йде про землі, які перебувають у форматі ОСГ. Це землі особистого селянського господарства. Йдеться як правило про 2 га, які можуть купити», - додав він.

Нагадаємо, 13 листопада Рада проголосувала за зняття мораторію на землю в першому читанні.

Також відзначимо, соціологи з'ясували, скільки українців підтримують скасування мораторію на землю.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО