Деофшоризація: що обіцяє нова влада і що не виконали попередники

Верховна рада сьогодні, 31 жовтня, має розглянути два законопроекти про деофшоризацію: внесення змін до Податкового кодексу та законодавчі акти щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві. Отже, боротьбу з виведенням капіталу до офшорів продовжує й нова влада. «Слово і Діло» подивилося, що на тему деофшоризації пообіцяли президент, новий прем'єр і партії, а також, з якими обіцянками не впоралися їх попередники.

Гончарук обіцяє провести деофшоризацію економіки

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук обіцяв у програмі уряду провести деофшоризацію економіки. Зробити це передбачається послідовно, втіливши план дій з протидії розмивання податкової бази і виведенню прибутку з-під оподаткування, спрямованого на запобігання зловживань міжнародними угодами про уникнення подвійного оподаткування.

Президент Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі обіцяв замінити податок на прибуток податком на виведений капітал. Відзначимо, що запровадження такого податку допоможе перекрити безподатковий відтік коштів до офшорів.

Аналогічну обіцянку давала й партія «Слуга народу», але із застереженням: запровадити податок, як тільки для цього виникнуть необхідні економічні умови (які – не уточнюється). Також запровадити податок на виведений капітал у передвиборчій програмі обіцяли «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя» та «Європейська солідарність».

Порошенко обіцяв перекрити всі офшори: які зобов'язання провалила попередня влада

Партія «Європейська солідарність», крім податку на виведений капітал, пообіцяла боротися з офшорами. Цю обіцянку вони взяли зі своєї попередньої програми (тоді ще «Блоку Петра Порошенка»), але трохи змінили її. БПП в 2014 році обіцяла домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори, зараз же йдеться тільки про боротьбу з офшорами («боротися» – може не означати кінцевий результат).

Обіцянка з програми на виборах-2014 було провалено. Верховна рада так і не розглянула законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал», хоча тоді фракція мала більшість і могла вплинути на цей процес. Ту саму обіцянку не виконали мажоритарники Віталій Купрій та Андрій Кіт, а також всі члени фракції БПП.

Петро Порошенко у своїй президентській програмі на виборах-2014 обіцяв, що після обрання перекриє всі офшори. Теж не вийшло. Порошенко сам виявився замішаним у офшорному скандалі: в 2016 році Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів опублікував базу даних, отриману на основі «панамського архіву». У документах фігурували близько 600 українців, серед них п'ятий президент і його близькі бізнес-партнери. Крім того, Україна входить до топ-15 країн, що розвиваються, які страждають на відток капіталу до офшорів і податкових гаваней.

Обіцянку щодо деофшоризації давали і деякі народні депутати. Вадим Івченко в 2016 році заявив, що «Батьківщина» внесе до Верховної ради відповідний законопроект. Дійсно, фракція зареєструвала проєкти законів «Про податковий суверенітет України і офшорні компанії» і «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з ухваленням закону України «Про податковий суверенітет України і офшорні компанії». За задумом, ці ініціативи повинні були допомогти врегулюванню ситуації з так званими офшорними юрисдикціями і зупинити відтік українського капіталу з країни. Однак законопроекти були зняті з розгляду. Обіцянка виконана – користі немає.

«Свободівці» Олег Осуховський, Юрій Бублик і Олександр Марченко обіцяли ухвалити закон про повернення капіталів з офшорів і ліквідувати схеми їх виведення з України. Марченко вніс до Верховної ради законопроект «Про повернення капіталів, що перебувають та зареєстровані в Республіці Кіпр, офшорних зонах та інших юрисдикціях, звільнених від подвійного оподаткування, або мають пільговий режим оподаткування», проте, він був відкликаний. Тому у всіх трьох виконати обіцянку не вийшло.

Ще один «свободівець» – Руслан Кошулинський – перед виборами в 2012 році обіцяв націоналізувати підприємства, заарештувати банківські рахунки та конфіскувати майно власників офшорів, а також зобов'язати осіб, які вивели капітали до офшорів, повернути їх до України і сплатити всі податки. Щоправда, жодної законодавчої ініціативи, щоб це реалізувати, Кошулинський не вніс.

Віктор Балога у 2016 році заявив, що ініціює створення тимчасової слідчої комісії, яка боротиметься з офшоризацією економіки. Однак народний депутат VIII скликання не тільки не ініціював створення такої ТСК, а й був відсутній під час голосування за постанову «Про створення ТСК Верховної Ради з питань розслідування фактів, оприлюднених у засобах масової інформації про використання офшорних компаній президентом України і іншими вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави». Тому обіцянка також провалена.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і Діло»

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО