НАБУ отримало новий доступ до документів «Укрнафти»

Детективи Національного антикорупційного бюро отримали тимчасовий доступ до документів ПАТ «Укрнафта» у справі збитків компанії.

Про це йдеться в ухвалі апеляційного палати Вищого антикорупційного суду від 3 жовтня, повідомляє «Слово і Діло».

Там вказується, що 13 вересня ВАКС задовольнив клопотання НАБУ про надання тимчасового доступу до документів «Укрнафти», а саме: до карток взаєморозрахунків із компаніями-контрагентами, а також документів щодо руху товарно-матеріальних цінностей за зовнішньоекономічними контрактами. Не погодившись з таким рішенням, компанія подала на нього апеляційну скаргу, проте апеляційна палата ВАКС відмовила у відкритті провадження.

Як відомо, у НАБУ встановили, що між «Укрнафтою» та фірмою «Котлас» було укладено 71 договір на поставку нафтопродуктів загальною вартістю 3,48 млрд грн із порушенням статуту товариства та закону «Про акціонерні товариства». В результаті проведеного «Укрнафтою» аукціону з продажу сирої нафти в 2015 році одним із переможців було визнане ТОВ «Котлас». З компанією був укладений договір на реалізацію нафти на загальну вартість понад 3 млрд грн, проте її поставка не була сплачена й відстрочена на основі відповідного листа від службових осіб «Котласу». За версією слідства, в подальшому поставку нафти так і не сплатили, заволодівши нею й розпорядившись на власний розсуд.

Пізніше, в липні 2015 року, між «Укрнафтою» та «Котласом» були укладені нові договори, але вже на поставку приватною компанією «Укрнафті» нафтопродуктів на загальну суму 3,4 млрд грн. Попри відсутність сплати з боку «Котласу» за поставку сирої нафти, «Укрнафта» перерахувала компанії 3,4 млрд грн авансу. Згідно зі статутом ПАТ «Укрнафта», рішення про укладення договорів купівлі-продажу на суму, що перевищує 50 млн грн, належить до компетенції наглядової ради товариства. Однак, за попередньою змовою між чиновниками «Укрнафти» та «Котласу», договори поставки нафтопродуктів били розбиті на дрібніші – вартість кожного не перевищувала 50 млн грн.

Нагадаємо, суд відвів детектива НАБУ від справи «Укрнафти». Раніше Державне бюро розслідувань розпочало слідство за фактом можливого розголошення НАБУ таємниці досудового розслідування у справі «Укрнафти».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО