Нормандські переговори: чого хоче РФ і на чому наполягає Україна

Олег Саакянполітолог

Помилково вважати «формулу Штайнмаєра» конкретним планом для Донбасу. Не було домовленостей в якому порядку, яким чином та що виконувати. Пропозиція Штайнмаєра має комплекс нерозкритих питань.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олег Саакян.

На його думку, сьогодні актуалізується сама ідея Штайнмаєра щодо змоги не поетапного виконання пунктів, а паралельного.

Експерт підкреслив, що всі контраверсійні заяви останніх тижнів потрібно розглядати в контексті переговорів, оскільки не все, про що розмовляють, будуть виконувати.

«Кожна зі сторін підвищує ставки, торгується. Тому ми бачимо, що позиції українських спікерів різні», — додав Саакян.

Експерт звернув увагу на заяву Пристайка про наявність умовної «формули Зеленського» щодо припинення війни на Донбасі.

Суть заяви в тому, щоб припинити війну на Донбасі в період від півроку до року або вживати нових радикальних заходів, уточнив політолог.

На його погляд, це новий виток підвищення ставок після того, як російська влада відмовилася зустрічатися в Нормандському форматі у вересні.

Експерт пояснив, у чому головні розбіжності сторін щодо зустрічі в Нормандському форматі.

«РФ наполягає на тому, що зустріч можлива після того, як будуть узгоджені параметри «формули Штайнмаєра», створено документ, а в Нормандському форматі його просто підпишуть. Україна наполягає, що Нормандський формат якраз потрібен для обговорення й жодних домовленостей про формули не може бути до зустрічі», — роз'яснив Саакян.

За словами політолога, в суспільстві є скепсис з приводу того, чи дійсно контраверсійні заяви — елемент плану або ж свідоцтво того, що в команді Зеленського немає єдиної узгодженої стратегії, а лише поодинокі кроки.

«Шанси, що нормандська зустріч відбудеться в жовтні є, але виключати того, що РФ на неї не піде, також не варто», — резюмував Олег Саакян.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що на зустрічі «нормандської четвірки» будуть обговорюватися всі пункти Мінських угод, а також можливість імплементації так званої «формули Штайнмаєра».

Додамо, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО