Миротворці на Донбасі: чим допоможуть та що планують в ОПУ

Андрій Горбенкополітолог

Введення миротворчого контингенту на Донбас — план Порошенка. Однак миротворці не вирішують конфлікти, а ставлять їх на паузу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» озвучив політолог Андрій Горбенко.

На його погляд, політика п'ятого президента в питанні Донбасу зводилася до того, щоб поставити конфлікт на паузу, вивести Україну на достатній рівень, а РФ ослабити через санкції.

«Потрібно було тягнути час, а миротворці для цього ідеальний механізм. Миротворчий контингент жодну зі сторін не підтримує, а сторони не комунікують. Тому тліючий конфлікт триватиме доти, поки якась сторона не вирішить його зупинити самостійно», — пояснив політолог.

Він звернув увагу, що позиція шостого президента щодо Донбасу кардинально протилежна: в ОПУ готові йти на будь-які поступки, щоб максимально швидко закінчити війну.

На його думку, незважаючи на те, що нова влада говоритиме про миротворців для ОПУ, це питання не основне.

Миротворці не потрібні росіянам, додав він.

Експерт висловив переконання, що головне завдання РФ: залишити Україну в орбіті свого впливу.

«Відповідно, про миротворців можуть розмовляти, це буде предметом переговорів. Однак, росіянам миротворці не потрібні, Офісу президента також. Тим більше, миротворці не потрібні європейцям і американцям, оскільки це дуже дорого», — резюмував Андрій Горбенко.

Нагадаємо, чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак заявив, що для введення миротворців в регіоні має бути зафіксовано стійке перемир'я, якого немає.

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що Росія не продемонструвала політичну волю завершити конфлікт на Донбасі.

До яких країн Європи і з яким мандатом вводили миротворчі сили, як це допомогло закінченню конфлікту, — на нашій інфографіці.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО