Двовладдя та хаос: до чого призведе звільнення Кличка

Володимир Фесенкополітолог

Звільнення Кличка з посади керівника КМДА відображає боротьбу нової правлячої команди за владу в Києві.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

За його словами, якщо замість Кличка на посаду голови КМДА призначать когось іншого, то почнеться двовладдя та протистояння.

На думку експерта, така ситуація триватиме до виборів нового мера, хоча не зрозуміло, чи будуть дострокові вибори мера Києва, чи дострокові місцеві вибори по всій країні.

«Як мінімум, до чергових місцевих виборів 2020 року в Києві буде двовладдя, протистояння і управлінський хаос. Це негативно позначиться на місцевому самоврядуванні», — констатував Фесенко.

Він пояснив, незважаючи на те, що Кличко залишився мером Києва, незрозуміло, як будуть розподілятися повноваження між мером і головою КМДА.

«Поточні управлінські функції можуть опинитися в руках керівника КМДА, а мер відповідатиме за місцеву раду. Це спровокує управлінські проблеми», — конкретизував Фесенко.

Експерт припускає, що ситуація зміниться після виборів мера, і владу буде зосереджено в одних руках: мер Києва буде і керівником КМДА.

Політолог вважає, що звільнення Кличка сталося за кількох причин. Перш за все, нова влада хоче хоча б частково взяти під свій контроль Київ.

Також він не виключив, що рішення мотивовано економічними інтересами різних бізнес-політичних груп влади.

«Незалежно від того, хто президент, будь-яка влада завжди намагалася контролювати Київ», — підкреслив Фесенко.

За його словами, Кличко спробує оскаржити рішення в суді, однак навряд чи результат буде задовільним.

«Нова влада неохоче бере до уваги юридичні тонкощі. Ми вже побачили, що в судах вирішувати питання вони вміють. Перемогти Кличку буде дуже важко», — резюмував Володимир Фесенко.

Нагадаємо, Кабінет міністрів погодив звільнення Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації. Кличко вважає звільнення незаконним.

Як Кличко виконував обіцянки, обіймаючи дві посади, читайте за посиланням.

Додамо, Віталій Кличко став безумовним рекордсменом за кількістю даних обіцянок за п'ять років.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО