Чому Філарет не може змиритися з ліквідацією УПЦ КП?

Василь Моканполітолог

Відкату назад у питанні томосу вже не буде й бути не може. Це дискредитуватиме створення єдиної помісної церкви.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив кандидат політичних наук, керівний партнер Ukrainian Politconsulting Group Василь Мокан.

«Київський патріархат юридично та політично ліквідований після того, як ПЦУ отримала томос. Філарет не може змиритися з цим. Його амбіції зрозумілі, очевидно, був розрахунок на те, що ставши почесним патріархом, він отримає абсолютну владу, тобто стовідсоткове керівництво ПЦУ», – зазначив Мокан.

Однак сталося не так, як розраховував Філарет. Епіфаній не захотів ставати ручним керівником, грубо кажучи. ця ситуація демонструє конфлікт інтересів, додав він.

«Цей конфлікт інтересів проявляється в тому, що Філарет намагається залишити в орбіті свого управління власність, майно, яке мав у своїй структурі Київський патріархат», – пояснив експерт.

За його словами, наразі навіть юридично відбувається перехід як приходів, так і релігійних споруд, власності не лише Московського патріархату, але й Київського.

«Мабуть, Філарет розуміє, що втрачає певний контроль. Зі статусом почесного патріарха він на процеси управління та користування власністю не впливає. Відповідно, ми стаємо свідками різноманітних заяв та протистоянь», – підкреслив фахівець.

Однак це деструктивно. Ба більше, месиджі, які закидає Філарет, використовуються російською пропагандою в ключі того, що томос не такий, а ідея помісної церкви неправильна, уточнив він.

«Для російської пропаганди РПЦ – це зайвий привід розкручувати цю тему. Проте відкату з томосом уже бути не може. КП не існує юридично, Мінкульт це підтвердив», – резюмував Василь Мокан.

Як відомо, почесний патріарх Філарет заявив, що томос Православної церкви України не такий, як у інших православних церков, а з обмеженнями, що стосуються самої території.

Раніше «Слово і Діло» простежило, як змінювалася релігійна самоідентифікація українців протягом 2013-2018 років.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО