Справа ДЗПКУ: суд пояснив, чому не взяв під варту Федоричева

Суд відмовився заочно взяти під варту олігарха російського походження Олексія Федоричева, оскільки той офіційно не набув статусу підозрюваного у кримінальному провадженні Національного антикорупційного бюро про розкрадання в Державній продовольчо-зерновій корпорації України.

Про це йдеться у мотивувальній частині рішення слідчого судді Солом'янського районного суду міста Києва Олени Букіної від 6 липня, повідомляє «Слово і Діло».

Як встановила суддя, НАБУ ще 2 лютого 2017 року склало проект підозри Федоричеву. Вже 7 лютого того ж року НАБУ скерувало запит про міжнародно-правову допомогу щодо вручення підозри олігарху Генеральній прокуратурі Монако. Однак Федоричев відмовився від отримання будь-яких документів. Вже 14 березня 2018 року НАБУ склало нову підозру йому, а 12 квітня – скерувало новий запит до Монако. Як повідомила Дирекція судової служби Монако, місцеві правоохоронці відмовилися давати хід справі про надання міжнародної юридичної допомоги. На думку правоохоронців Монако, у відомостях НАБУ вони не змогли визначити характер справи як кримінальний і вважають їх «суперечками чисто економічного характеру».

Тому суддя вважає, що Федоричев не набув статусу підозрюваного. Також, на її думку, детективи не вручили йому підозру в передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України порядку. Більше того, рішенням суду від 8 липня 2019 року НАБУ було відмовлено у наданні дозволу на затримання підозрюваного з метою приводу для участі в розгляді клопотання.

Раніше суд уже відмовляв НАБУ в заочному взятті під варту Федоричева.

Нагадаємо, НАБУ оголосило в розшук колишнього голову правління ДПЗКУ.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО