Обіцянки партії «Батьківщина»: чи дочекаються українці європейських зарплат

Андрій Новак

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. І вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитись обіцянку партії «Батьківщина» щодо рівня доходів та забезпечення українців. Зокрема, в партії мають намір за п'ять років поступово досягти рівня середньої зарплати Польщі в доларовому вимірі. Також партія обіцяє за п'ять років довести зарплати працівників культури, вихователів, вчителів, бібліотекарів і викладачів до європейського рівня.

Голова Комітету економістів України Андрій Новак зазначив, що програми партій здебільшого не економічний продукт, а піар-продукт. Всі тези програм в основному базуються на соціологічних дослідження з приводу того, що найбільш важливо для українців. Відповідаючи на ці соціальні тривоги, партії розписують свої програми.

Щодо обіцянки «Батьківщини» з приводу того, щоб досягти рівня середньої зарплати Польщі, то це завдання досяжне, але суть в іншому, додав він.

«Якщо в Україні навіть зберігатимуться ті темпи підвищення мінімальної зарплати, які були в останні роки, то це цілком реально. За офіційними даними, середня зарплата на сьогодні близько 10 тисяч гривень. Це вже майже 400 доларів», – підкреслив Новак.

Однак потрібно розуміти, що поки Україна наздоганяє Польщу, Польща не стоїть на місці й не чекає, коли українські зарплати досягнуть польських, уточнив він.

«Можна лише уявити, якими будуть показники Польщі за 5 років. За 5 років у Польщі зарплата також буде значно вищою, ніж зараз. Темпи зростання ВВП Польщі в останні роки завжди вищі, ніж темпи зростання українського ВВП. Тобто, що змінить, що ми досягнемо рівня зарплат Польщі, які були 5 років тому?», – акцентував експерт.

На його думку, це напівпопулістська обіцянка на рівні виборчого гасла, а не програмного продукту. Крім того, слід розуміти, що європейський рівень зарплат дуже різний.

«Слід розуміти, що це може бути рівень зарплат Молдови й рівень Великої Британії. Однак між ними різниця, мабуть, щонайменше в 5 разів. Тому мета досяжна, але цей європейський рівень може бути різним, причому з відставанням на 5 років. За 5 років їх зарплати також зростуть», – резюмував Андрій Новак.

Детальніше про те, що партії обіцяють українцям з приводу зарплат, – на інфографіці.

Також ми з'ясували, що партії обіцяють українцям щодо пенсій та соціальних пільг.

З програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО