Християни відзначають День Святої Трійці

День Святої Трійці - одне із головних християнських свят. Воно відзначається на 50-й день після Великодня, і в 2019 році свято випадає на 16 червня.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

Свято символізує сходження Святого Духа на апостолів, обіцяне Ісусом Христом перед Вознесінням. Зішестя Святого Духа вказало на потрійність Бога, після чого почали прославляти три іпостасі Єдиного Бога Отця, Сина і Святого Духа. Свято увійшов до християнського календаря офіційно лише в кінці четвертого століття, коли Церква прийняла догмат про Трійцю на Другому Вселенському Соборі в Константинополі в 381 році.

У цей день у православних церквах служиться одна із найбільш урочистих служб. Церкви і вдома прикрашаються гілками дерев, рослинами та квітами. Люди йдуть до храму з квітами. Зелений - символічний колір свята, колір життя, духовного відродження. Священнослужителі на Трійцю використовують облачення зеленого кольору.

Перед Трійцею прийнято проводити ретельне прибирання, готувати частування і запрошувати гостей. Стіл прикрашали вазою з квітами, а серед страв мають бути присутніми випечені вироби, часто це коровай.

Християнські звичаї Трійці згодом переплелися зі слов'янськими, увібравши в себе багато прикмет. Вважається, що в цей день не можна думати про погане, ображатися, а потрібно перебувати в гармонії з Богом і природою. Також вважається, що з Трійцею починається справжнє літо.

У цей день не рекомендується проводити весілля і вінчання, а ось сватання вважалося доброю прикметою. Говорили, якщо на Трійцю посватався, а на Покров одружиться, значить, життя у цього подружжя буде довгою, щасливою, в любові та злагоді.

Також не дозволяється купатися в річках і озерах, так як вважалося, що в цей день приходять міфічні істоти - мавки і русалки. При цьому біля води водили хороводи, а дівчата збирали трави, польові квіточки, а потім плели вінки.

У цей день церква не рекомендує проводити земляні роботи. Особливо не можна рубати дерева або косити траву. За прикметами, якщо піде дощ на Трійцю, то буде хороший урожай.

У багатьох містах на Трійцю влаштовують народні гуляння з іграми, виставами та піснями.

Свято Трійця в 2019 році збігається з вихідним днем, і 17 червня оголошено неробочим.

Раніше Нацбанк оприлюднив графік роботи на червневі свята.

Також нагадаємо, правоохоронці посилювали патрулювання на великодні і травневі свята.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО