Зустріч Трампа та Путіна: чи варто побоюватися «великої угоди»

Володимир Воляполітичний експерт

Зустріч Трампа та Путіна на полях саміту може відбутися. Поки незрозуміло, в якому форматі та як довго вона триватиме. Не виключено, що це буде щось на зразок зустрічі на саміті G20 у перший рік президентства Трампа, коли переговори тривали понад годину.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Володимир Воля.

«Коли йдеться про Україну в контексті переговорів Путіна з Трампом, завжди згадують про «велику угоду», обмін. Однак «зради» щодо України не буде. Немає жодних підстав говорити, що між американцями та росіянами можуть бути домовленості про розмін спірних питань», – зазначив Воля.

За його словами, ніхто не обмінюватиме Україну на Венесуелу, Сирію чи КНДР. Кожна проблема унікальна, ніхто не поступатиметься.

«Це проблема не лише американська чи американсько-російських відносин. Там дуже багато інших гравців», – додав він.

США та РФ удвох не мають можливості розпоряджатися долями країн, обмінювати одну на іншу. Це 21-ше століття й багатополярний світ із купою гравців, уточнив експерт.

«У тому числі від них залежить багато в чому й поведінка самих США та РФ щодо, наприклад, тієї ж Венесуели. Доведеться рахуватися і з Китаєм, і з Латинською Америкою», – пояснив він.

Тому говорити, що будуть якісь домовленості щодо України, не варто. Навряд чи домовленості між Путіним і Трампом узагалі можуть бути щодо врегулювання ситуації, підкреслив політолог.

«Це радше буде обмін думками щодо проблемних питань, не більше», – наголосив він.

На його думку, говоритимуть про скасування санкцій проти російських дипломатів, конфіскацію дипломатичної власності. Плюс є ракетне питання.

«Якщо РФ отримає поступки в якихось із цих питань, тоді вже може йтися про щось інше з боку РФ у відповідь. Однак Трамп не може йти на поступки ані щодо висилки дипломатів РФ, ані щодо ракет, тому що Америка не зацікавлена в компромісах з приводу цього. Відповідно, нормалізація відносин США та РФ в принципі як така неможлива. В тому числі неможливі жодні домовленості щодо України», – резюмував Володимир Воля.

Як відомо, Дональд Трамп заявив, що планує зустрітися з Володимиром Путіним «на полях» саміту G20 в Осаці.

Посол України у Вашингтоні Валерій Чалий заявив, що візит президента України Володимира Зеленського до США та його зустріч із Дональдом Трампом можливі після дострокових парламентських виборів в Україні, вже в серпні.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО